Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Honvédelmi táborból katonai pályára

Szöveg: Szidor Viktória tartalékos százados | Fotó: a szerző felvételei |  2021. július 4. 15:32

Kulánda Míra 14 éves nyíregyházi diák, kiváló eredménnyel nyert felvételt a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégiumba. 2019-ben részt vett az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 5. Farkas Gyula Területvédelmi Zászlóaljának szervezésében megvalósult honvédelmi táborban, idén júliusban pedig ismét csatlakozik a tábor résztvevőihez. Mírával és édesanyjával beszélgettünk pályaválasztásának okairól.

interjú_kapott (1)

Miért jelentkeztél a honvéd középiskolába?

Két évvel ezelőtt nyáron részt vettem az egyik honvédelmi lovas táborban, Beregsurányban. Nagyon jó élményekkel tértem haza, összetartó közösség alakult ki, érdekes és izgalmas programokon vehettem részt. Mindig is szerettem a kihívásokat és a csapatmunkát, a táborban szerzett tapasztalatok így nagy szerepet játszottak a középiskolai választásomban.

Melyik táborban veszel részt az idén?

Idén nyáron - július 19-23. között - Vaján veszek részt honvédelmi lovas táborban. Az előző tábor után izgatottan várom, hogy ismét részese lehessek a tábor élményeinek.

Milyen további elképzeléseid vannak? Gondolkozol-e azon, hogy a későbbiekben hivatásos, szerződéses katonaként dolgozz?

Érdekel a katonai pálya, hiszen nagypapám is egyenruhát viselt. Határőrként szolgált Csengerben, őrnagyi rendfokozatban. A pályaválasztási szándékaimban ő is nagy motivációt jelentett.

interjú_kapott (2)

Anyaként milyen érzések vannak benned, hogy a lányod a katonai pálya iránt érdeklődik?

Nagyon örülök a lányom választásának és nagyon büszke vagyok rá, hogy felvették a honvéd középiskolába. Úgy gondolom ez az intézmény remek lehetőséget kínál, hogy Míra önállóságot tanuljon és megállja a helyét bárhol a világban - mondta el Bulyáki Ildikó, Míra édesanyja.

* * *

Az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred idén tizenhét helyszínen húsz táborba várja a fiatalokat. A honvédelmi rendezvények megszervezése kiváló lehetőséget jelent arra, hogy a pályaválasztás előtt álló fiatalok figyelmét felhívják a katonai hivatás lehetőségeire.