Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Leeuwarden - búcsú az F-16-osoktól

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2021. július 4. 13:25

Egy háromgépes F-16-os kötelék búcsúzott el szimbolikusan június 22-én a Leeuwarden légibázistól: a vadászbombázók a híres Elfstedentocht útvonalat repülték végig, elköszönve ezáltal a frízföldi lakosoktól is.

f-16

A holland védelmi minisztérium tájékoztatása szerint az F-16-osok (3 kötelékben, 1 pedig „fotósként”) helyi idő szerint 11 óra 15 perc körül emelkedtek a levegőbe, 11 város felett repültek el a híres Elfstedentocht korcsolya-útvonal mentén. A méltó búcsú nem véletlen, hiszen a fríz lakosság több évtized után búcsúzik a Leeuwarden-ben települő F-16-osoktól, melyek Volkel légibázisára költöznek át. Természetesen Leeuwarden sem marad harci repülőgépek nélkül, hiszen az F-16-osok helyét - hivatalosan július 1-től - immáron az ötödik generációs F-35A-k veszik át (továbbá MQ-9 Reaper drónok is érkeznek majd a bázisra).

A Volkel légibázisra átköltöző F-16-os hajózók és műszakiak várhatóan 2024-ig maradnak eddigi típusuknál, azt követően ott is az F-35A-k lesznek majd hadrendben. Az első holland F-16-os 42 éve landolt Leeuwarden bázisán, számtalan hadgyakorlaton és misszióban vettek részt az eltelt négy évtizedben. A bázis nem ismeretlen a magyar repülős közösség előtt sem, hiszen repülőnapok kedvelt helyszíneként vagy épp a Frisian Flag nemzetközi hadgyakorlatok fő bázisaként sok emléket és fotót őrzünk róla (gondoljunk például sokak kedvencére, a narancssárga festésű F-16-os demo gépre is). Az F-35-ösök elterjedésével a Holland Királyi Légierőben is új időszak kezdődik.

Forrás: jetfly.hu
Címkékhaditechnika