Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

130 ugandai gyereket raboltak el

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. május 20. 19:07

Egy ugandai lázadócsoport 130 gyermeket rabolt el az elmúlt hetekben – közölte egy magas rangú katonai vezető kedden Kampalában. A Human Right Watch jogvédő szervezet hétfőn nemzetközi fellépést sürgetett a lázadók számlájára írt erőszakos cselekmények beszüntetéséhez.

„A rendelkezésünkre álló értesülés alapján a lázadók 100 gyermeket raboltak el egy rajtaütésben a Közép-afrikai Köztársaságból és másik harmincat a szudáni-kongói határban lévő Zandi településről a múlt hónapban" – közölte Paddy Ankunda, az ugandai hadsereg szóvivője.

Meg nem erősített információk szerint az Úr Ellenállási Hadserege (LRA) fegyveresei közép-afrikai és kongói támaszpontjaik között vonulva is elhurcoltak néhány gyermeket. Az LRA és az ugandai kormány közel két éven át folytatott béketárgyalásokat a több évtizede tartó konfliktus megoldása érdekében, és békemegállapodást dolgoztak ki.

A lázadók vezetője, Joseph Kony azonban a múlt hónapban nem jelent meg az aláírási ünnepségen, megkérdőjelezve ezáltal az egész békefolyamatot.

Címkékjog