Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bush elnézést kért

Szöveg: FH/honvedelem.hu |  2008. május 20. 19:15

George Bush amerikai elnök is bocsánatot kért, amiért egy amerikai katona nemrégiben a Koránt használta céltáblának Bagdad közelében. Hírügynökségi jelentések szerint, Nuri al-Maliki iraki miniszterelnök elfogadta Bush bocsánatkérését.

Az Irakban állomásozó amerikai katonai hatóságok előzőleg már sajnálatukat fejezték ki a helyi közösségnek a május 11-i eset miatt, amelynek során a katona lőgyakorlatot végzett a muzulmánok szent könyvének egyik példányán, majd káromkodásokat firkált a könyvbe.

Az eddig meg nem nevezett katonát azóta hazaküldték az Egyesült Államokba.

Az amerikai hadsereg “súlyos és mélyen aggasztó" esetként írta le az incidenst, de hangsúlyozták, hogy elszigetelt jelenségről van szó, amely egyetlen katona akciójának eredménye. Bár szombaton Jeffrey Hammond, a bagdadi csapatok főparancsnoka már személyesen bocsánatot kért a helyi vezetőktől, és ígéretet tett, hogy az eset nem fordul elő többet, úgy tűnik, mégsem nyugodtak meg a kedélyek.

Tarik al-Hasemi iraki alelnök hétfőn kormányzati fellépést szorgalmazott a katonák ellen, de elítélte a Korán meggyalázását több muzulmán vezető is. Nuri al-Maliki kormánya ennek ellenére nem tervez lépéseket az eset ellen.