Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

14 évnyi szolgálat után búcsúznak a brit Sentinel-ek

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2021. március 10. 17:40

A Brit Királyi Légierő tizennégy évnyi aktív szolgálat után február végén hivatalosan is elbúcsúztatta Sentinel R1 repülőgép flottáját.

sentinel

A RAF waddingtoni bázisán települő ötgépes Sentinel flotta a közel másfél évtizedes szolgálata alatt körülbelül 32 300 repült órát gyűjtött össze, a felderítő-hírszerző repülőgépek az 5. század állományába tartoztak. A repülőgépek lehetséges, 2021-re ütemezett kivonásáról elsőként a 2015-ös Stratégiai Védelmi és Biztonsági Felülvizsgálat számolt be: a Sentinel flotta lényegében feleslegessé vált a légierőnél, a gépek által ellátott felderítési feladatkört át tudják venni a RAF egyéb új, modernebb típusai (például a Poseidon, illetve majd az új Protector RG Mk1 drón) is.

A Raytheon Sentinel R1 alapja a Bombardier Global Express üzleti repülőgép, amit felszereltek az ASTOR (Airborne Stand-off Radar) rendszerrel, első bevetésükre 2008-ban, Afganisztánban került sor a Herrick hadművelet során. Ezt követően többek között a Krím-félszigetnél és a Balti-tenger régiójában is végeztek felderítést, de otthon is szükség volt a típusra például a 2014-es angliai árvíz során.

A Brit Királyi Légierő Sentinel gépe február 25-én teljesítette utolsó repülését: Fehéroroszország és Kalinyingrád felett végzett felderítési feladatot.

Forrás: jetfly.hu
Címkékhaditechnika