Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felderítő szakkiképzésen az „Acélkockák”

Szöveg: Pallás Lilla hadnagy | Fotó: MH 24. BGFE |  2021. március 10. 16:34

A szentendrei alap altiszti tanfolyam elvégzése után Debrecenben, az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred szervezésében folytatódik a felderítő szakos altisztjelöltek szakmai képzése.

Acélkocka_BGFE (1)
Acélkocka_BGFE (2)

A leendő őrmesterek március elején kezdték meg komplex felkészítésüket az ezrednél, mely során mélyrehatóan ismerkednek meg az új beosztással járó feladatokkal. Az „Acélkockák” három különböző szakirányon folytatják tanulmányaikat: felderítő altiszti, elektronikai hadviselés, valamint pilóta nélküli felderítő rendszert kezelő altiszti szaktanfolyamon.

A hallgatók a felderítő rajok feladatainak tervezésében, szervezésében, vezetésében és irányításában fejlesztik készségüket, valamint jártasságot szereznek más fegyvernemi és szakalegységekkel történő együttműködésben is. Megismerkednek a felderítő alegységeknél rendszeresített fegyverzeti anyagok, harc- és gépjárművek, felderítő- és figyelőműszerek típusaival, sajátosságaival és szakszerű üzemeltetésével. A résztvevők az elméleti anyag elsajátítása után a későbbi eredményes feladatellátásukhoz fontos gyakorlatot is megszerzik a felderítő ezrednél.

Hajnal István ezredes, a felderítő ezred parancsnoka rövid megnyitó keretében köszöntötte az altisztjelölteket, de a későbbiek folyamán is figyelemmel kíséri a program menetét: az első hét egyik reggelén például ő vezette le a testnevelés foglalkozást az „Acélkockáknak” – természetesen az érvényben lévő járványügyi intézkedések betartása mellett.

Acélkocka_BGFE (3)