Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

150 év a meteorológia szolgálatában: együtt ünnepelt a meteorológus társadalom

Szöveg: Hernádi Balázs alezredes | Fotó: Steierlein Ákos hadnagy |  2020. szeptember 28. 17:28

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) alapításának 150. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen Szalay László ezredes, az MH Geoinformációs Szolgálat (MH GEOSZ) szolgálatfőnöke Rédey István emlékplakettet adományozott az OMSZ-nak, melyet dr. Radics Kornélia elnök vett át.

OMSZ_150. évfordulója  (3)
OMSZ_150. évfordulója  (4)

Szalay ezredes köszöntő beszédében kiemelte: bár a Magyar Honvédség alapvetően előnyben részesíti az önálló képességek fejlesztését, tisztában vannak azzal, hogy a meteorológiai szolgálatok erre csak nagyon szigorú korlátozásokkal alkalmasak.

„Ahhoz, hogy a szakemberek pontos, megfelelő időelőnnyel rendelkezésre álló információt biztosíthassanak a felhasználók részére, ismerniük kell a tőlük nagy távolságban zajló légköri folyamatokat is. Ennek érdekében a meteorológiai szolgálatok nemzetközi és nemzeti szinten egyaránt szoros együttműködésben, jól szervezett, adatcsere hálózaton keresztül biztosítják egymás számára az általuk előállított meteorológiai információkat. A meteorológiai adatszolgáltatások területén bevezetésre tervezett új adatpolitikának köszönhetően az Országos Meteorológiai Szolgálat és a Magyar Honvédség Geoinformációs Szolgálat között fennálló együttműködés a jövőben tovább erősödhet és szakmai kapcsolatai újabb szintre léphetnek” - hangsúlyozta az ezredes.

1986-ban a térképész elődök emlékplakettet hoztak létre a kiváló geodéta, geofizikus, hadmérnök és egyetemi tanár, dr. Rédey István ezredes tiszteletére, amelyet évről évre a szakma kiváló művelőinek adományoznak.

Első alkalommal a geoinformációs támogatás működtetésében fontos szerepet betöltő együttműködő szervezet, az OMSZ részesült az elismerésben.

OMSZ_150. évfordulója  (1)