Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Honvédségi Szemle 2020/5. szám

2020. szeptember 28. 16:25

A Honvédségi Szemle a Magyar Honvédség kéthavonta megjelenő katonai-szakmai folyóirata, amely a korszerű katonai vezetés, a kiképzési tapasztalatok, a szövetségi együttműködés és a műveleti alkalmazás kérdéseivel foglalkozik.

Már olvasható a Honvédségi Szemle honlapjána Magyar Honvédség szakmai, tudományos folyóiratának idei 5. száma.

A Fókuszban rovat „A kiberbiztonság és a kiberműveletek megjelenése Magyarország új Nemzeti Biztonsági Stratégiájában” címmel Kovács László dandártábornok írását közli. Ez év tavaszán jelent meg hazánk új Nemzeti Biztonsági Stratégiája, amely a „Biztonságos Magyarország egy változékony világban” önmagában is beszédes címet kapta. A korábbi, 2012-ben megjelent Nemzeti Biztonsági Stratégiát felváltó új dokumentum egy olyan megváltozott biztonsági környezetben határozza meg hazánk biztonsághoz való viszonyát, amelyben az egyik kiemelt terület a kibertér és az abban megjelenő társadalmi és gazdasági folyamatok. A Magyar Honvédség Parancsnokságának kibervédelmi szemlélője tanulmányában azt vizsgálja, hogy a kibertér és annak biztonsági kihívásai hogyan és milyen módon vannak jelen az új stratégiában.

A Haderőszervezés, -fejlesztés rovatban a Lenhoffer Péter – Nagy László ny. ezredes szerzőpáros a 2001. szeptember 11-ei terrortámadásnak az Egyesült Államok nemzetbiztonsági rendszerére gyakorolt hatását elemzi. Megállapítják, hogy a 21. század kezdete fordulópontot jelentett nemcsak az Amerikai Egyesült Államok, de az egész világ biztonságpolitikájában. A biztonsági kihívások globálissá, nemzetközi eredetűvé váltak. A 2001. szeptember 11-ei terrortámadással a nemzetközi terrorizmus paradigmaváltást indított meg az Amerikai Egyesült Államok nemzetbiztonsági rendszerében.

A Magyar Honvédség Parancsnoksága (MHP) a Honvéd Vezérkar (HVK) és a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP) összevonásából jött létre, és 2019. január 1-jén kezdte meg működését két helyőrség – Budapest és Székesfehérvár – több objektumában. Ez a megosztott elhelyezés is szükségessé teszi egy jól működő információmenedzsment-rendszer kialakítását és működtetését. Kokics István László alezredes – a Vezetés, felkészítés rovatban megjelent tanulmányában – részletesen feldolgozza az MHP információmenedzsment-rendszerének jelenlegi elemeit, majd és javaslatot tesz a folyamatok pontosítására és módosítására.

2020 márciusának első hetében a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) egy új, kísérleti jellegű gyakorlat helyszíne volt: a Felsőfokú Vezetőképző Intézet (FVI) hallgatói és érintett oktatói állománya egy olyan (katonai) stratégiai tervezéssel és vezetéssel kapcsolatos foglalkozáson vettek részt, amelynek alapját egy kereskedelmi forgalomban kapható hadijáték, a Next War: Poland képezte. A foglalkozás előkészítése és levezetése különbözött a hagyományos gyakorlatokon megszokottaktól, s célja a jelenleg az egyetemen futó, főleg elméleti kutatások gyakorlatba történő átültetésének és gyakorlati hasznának vizsgálata volt. Harangi-Tóth Zoltán őrnagy az „Egy stratégiai szintűhadijáték előkészítésének és levezetésének tapasztalatai” című publikációjában a gyakorlat vezetőségének egyik tagjaként ismerteti az olvasókkal a kiértékelés során született eredményeket.

Ugyancsak a Vezetés, felkészítés rovat adja közre Andó Sándor ezredes, a Magyar Honvédség főpszichológusának „A fokozott készenléti állapot néhány missziós vonatkozása” című tanulmányát. A szerző az emberi személyiség tulajdonságainak oldaláról keres választ arra a kérdésre, hogy a műveleti területen milyen jellemző tünetek jelentkeznek a huzamosan fennálló mentális és pszichés terhelés következtében, illetve arra, hogy az extrém distressz-szel szemben milyen adekvát gyakorlati megküzdési lehetőségek szükségesek.

Czetz János – Juan Fernando Czetz (1822–1904), az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc kiemelkedő személyisége, az erdélyi hadsereg vezérkari főnöke és ideiglenes főparancsnoka a világosi fegyverletétel után külföldre menekült, és több mint négy évtizeden keresztül élt Argentínában. A Colegio Militar de la Nación katonai oktatási intézmény alapítója és első parancsnoka volt. Czetz János, aki példaértékű eltökéltséget mutatott, bárhová vetette is a sors, két országban nyújtott kiemelkedő teljesítményt. Argentínában általános tiszteletnek örvend, személye országokat, kontinenseket és népeket köt össze, hiszen kapocs Magyarország és Argentína között, valamint a székelyek, az örmények és az argentinok között is. Siposné dr. Kecskeméthy Klára ezredes, egyetemi tanár a közelmúltban delegáció élén Argentínában járt, ahol részt vett a hős tábornok tiszteletére rendezett jubileumi ünnepségsorozaton. Tapasztalatait – „Czetz János nyomában Argentínában” címmel – fotókkal illusztrált beszámolóban adja közre a Honvédségi Szemle olvasóinak.

Kattintson ide az élményszerűbb olvasásért!