Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Életmentő katonák: útról lesodródott autóban ülő sérülten segítettek

Beszélgetés Besenyei István századossal

Szöveg: Balatoni Kitti | Fotó: MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred |  2020. szeptember 28. 18:32

A Magyar Honvédség katonái számos alkalommal segítenek a balesetet szenvedőknek, legyen szó bajtársaikról vagy civilekről. Így járt el az MH 1. Honvéd Tűzszerész És Hadihajós Ezred egészségügyi személyzete is, amikor helyszíni ellátásban részesített egy 67 éves német állampolgárt az M3-as autópálya káli lehajtójánál, még augusztusban. Az esetről Besenyei István századossal, az alakulat egészségügyi tisztjével beszélgettünk, aki a vele lévő mentőápolóval azonnali ellátásban részesítette az erősen vérző sérültet.

20200926-besenyei-szds 03

„Tűzszerész feladatra tartottunk, egy erre felkészített, speciális mentőjárművel. Az M3-as autópályán, Gyöngyös közelében arra lettünk figyelmesek, hogy lesodródott egy gépjármű, ugyanis éppen ott hiányzott egy korlát egy korábbi baleset következtében. Az autó nagyon erősen roncsolódott” – idézte fel az augusztus 12-én történteket Besenyei István százados. „Mivel én mentőtiszt vagyok, a gépjármű vezető pedig mentőápoló végzettségű volt, azonnal megálltunk, hogy megnézzük, mi történt. Azonban ez a feladat az autópályán, egy honvédségi sebesültszállítóval elég veszélyes vállalkozás, mivel az autó nagy méretű és a forgalom erős. Így ilyen esetben is fontos betartani a biztonsági szabályokat” – figyelmeztet.

„Elkezdtük az ellátást. Ilyenkor fel kell derítenünk a helyszínt, ami azt jelenti, hogy én mentőtisztként elkezdek az ott látható sérülttel foglalkozni, megvizsgálni, illetve megnézni az életjelenségeit. A gépjárművet az ápoló megtekintette, megállapította, hogy szükséges-e az áramtalanítás, esetleg folyik-e üzemanyag az autóból vagy van-e egyéb veszélyforrás. Utána bekapcsolódott a sérült ellátásába. Közben fölhívtuk a 112-es segélykérő számot. Megtudtuk, hogy a civil mentőegységek - beleértve az Országos Mentőszolgálat mentőegységét és a tűzoltókat, illetve a rendőrséget - azonnal elindultak a helyszínre, de pontos képük még nem volt a balesetről, mert román állampolgárok tettek jelentést, akik nem beszéltek jól magyarul. Mi adtunk pontos visszajelzést a helyszínről, ami ilyenkor nagyon fontos. Egyeztettünk arról, hogy mikor fog egy esetkocsi szintű mentőegység kiérkezni, ami nem volt a közelben, úgyhogy mire megérkeztek, addigra szakszerűen, emelt szinten elláttuk a beteget” – emlékezett vissza.

20200926-besenyei-szds 02

A századostól azt is megtudtuk, mire kell ilyenkor odafigyelni. „Egy roncsolt autónál mindig azt kell feltételezni, hogy a balesetet szenvedőnek több szerve megsérült. Az árokparton eléggé nehéz végrehajtani a vizsgálatokat. Mi szerencsére fel vagyunk szerelve korszerű eszközökkel. Vannak tipikus baleseti jegyek, amiket ilyenkor szokott keresni az ember. Ennek a férfinek is voltak olyan tünetei, ami arra utalt, hogy belső sérülései vannak. Illetve arra lehetett következtetni, hogy súlyos tüdőbetegsége és cukorbetegsége is van. Ez később be is igazolódott. Mindez közrejátszhatott a baleset kialakulásában. Az ellátást nehezítette, hogy egy román rendszámú autóval találkoztunk, amiben egy német állampolgár ült, de sikerült vele angolul kommunikálnunk” – mondta, majd az is elárulta, többek között milyen feladatokat tudnak ellátni.

„Ilyen szintű esetkocsival végezhetünk nyakrögzítést, vénabiztosítást, fizikális vizsgálatot, szükség esetén fájdalomcsillapítást, rögzíthetünk különböző töréseket, kimenthetjük a gépjárműből a sérültet, hiszen megfelelő felszereléssel rendelkezünk. Ugyanazt a szintű ellátást tudjuk nyújtani, mint bármelyik nagyobb mentőegység, csak van még pár extra felszerelésünk. Hiszen a tűszerész munka miatt az alakulat sajátossága, hogy a feladataink során, ha megyünk valahova, mindig több sérült ellátására készülünk. Nálunk mindenkinek a munkájához szükséges legmagasabb szintű végzettséggel és gyakorlattal kell rendelkeznie” – árulta el. Véleménye szerint nem volt sorsszerű, hogy éppen ők jártak arra, és tudtak segíteni. „Folyamatosan úton vagyunk, ráadásul nagy távolságokra indulunk, így gyakran találkozunk balesetekkel. Statisztikailag nagy rá az esélyünk. Mivel a tűzszerész munka során mindig a legkomolyabb sérülésekre kell számítani, úgy megyünk ki mindenhová, hogy az ellátáshoz szükséges felszerelés be van készítve az autóba, még a legrövidebb távokra is”– mondta, majd azt is elárulta, mi okozza a legtöbb balesetet az autópályán.

„Általában a sofőrök hosszú távot vezetnek, sokan pihenőidő nélkül. Aznap ráadásul nagyon meleg volt. Ha valakinek van cukorbetegsége, mint ahogy az illetőnek is volt, és nem táplálkozik rendesen, nem fogyaszt elég folyadékot, különösen, ha van mellette krónikus tüdőbetegsége, bármikor lecsökkenhet a koncentrálóképessége, és ilyenkor egy tizedmásodperc kihagyás is elég ahhoz, hogy baleset történjen. Nagy probléma szokott lenni az is, ami ebben az esetben is előfordult, hogy divat lett manapság megállni nézelődni és fotózni. Ez balesetveszélyes. A mi életünket is veszélyezteti. Egy balesetnél nincs rosszabb a bámészkodóknál. Bizony elég az ottani sérülteket ellátni, nemhogy esetleg emiatt a későbbiekben még másokat is. A tűzszerész munka során is gyakran előfordul, amikor egészségügyi biztosítást végzünk: a civil emberek nem nagyon figyelnek arra, hogy extrém veszélyes feladatot látunk el, úgyhogy nem ajánlott odajönni. Szívesen segítünk bárkinek, megvannak erre a megfelelő emberek, akik információt adnak, illetve a médiában is megjelennek az esetekről publikációk, de annak nem örülünk, ha odajönnek és akadályozzák az ellátást. A túlzott kíváncsiság probléma lehet” – hívja fel a figyelmet a százados.

20200926-besenyei-szds 01
Kapcsolódó cikkek