Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elődeink példát mutattak hazaszeretetből és kötelességtudatból

Szöveg: Trautmann Balázs | Fotó: Kismartoni Mátyás |  2020. szeptember 28. 22:22

Immár huszonnegyedik alkalommal hajtottak fejet a megemlékezők a pákozd-sukorói győztes csatát előkészítő haditanács előtt szeptember 28-án. Az 1848-49-es szabadságharc első, győztes ütközetének haditervét – heves viták után – Móga János tábornok és a szabadságharc vezérkara, Batthyány Lajos miniszterelnök személyes jelenlétében a sukorói református templomban öntötte formába a csata előtti napon.

20200928_Sukoró_megemlékezés (2)

A hétfő délutáni megemlékezésen megjelenteket dr. Görög István nyugállományú ezredes, a Katonai Emlékpark - Pákozd ügyvezetője, valamint Kardos Ábel református lelkész köszöntötte.

Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnokának üdvözlő szavait Garas László dandártábornok, a Magyar Honvédség Parancsnoksága törzsfőnökének műveleti helyettese tolmácsolta. Mint elhangzott: elődeink példát mutattak és mutatnak ma is hazaszeretetből és kötelességtudatból, amikor egy idegen hatalommal szemben a magyar emberekért, a szabadságért indultak csatába. Ezek a honvédek hősök voltak, tetteik büszke örökségét hagyták ránk.

20200928_Sukoró_megemlékezés (9)

Az 1848-49-es hősök példája azt mutatja meg nekünk, hogy mennyire fontos az elkötelezett szolgálatvállalás, a mindennapi feladatok maradéktalan elvégzése és a magyar állampolgárok védelme. Ez nem mehet másképp, csak úgy, ha a múlt értékeit megőrizve, a jelen akadályait leküzdve a jövőbe tekintünk és feladatainkat a legjobb tudásunk szerint és a legmagasabb szinten látjuk el - hangzott el a megemlékezésen.

A múlt mellett a jelenről és a jövőről is szó esett az ünnepségen: a már beszerzett és beszerzendő eszközök önmagukban csupán csak „vasak”, amelyek mit sem érnek a jól felkészített személyi állomány nélkül. Magyarország biztonsága alapvető nemzeti érdekünk és értékünk. Ennek a biztonságnak egyik letéteményesei a magyar katonák, akikre mindig, minden körülmények között számíthat a magyar nemzet.

20200928_Sukoró_megemlékezés (3)

Az ünnepségen Ruff Tamás őrnagy vezényletével a Székesfehérvári Helyőrségi Zenekar rövid műsorral emlékezett az 1848-ban történtekre, majd Takács Tamás ezredes, a Katolikus Tábori Lelkészi Kar vezetője, valamint Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspök mondott imát a hősökért. A templom előtti téren álló Batthyányi-Móga szobornál koszorút helyezett Szabó István honvédelmi államtitkár és Garas László dandártábornok.

GALÉRIA