Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

150 tálibot likvidáltak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. június 29. 9:37

Mintegy 150 tálib lázadóval végeztek amerikai és afgán katonák egy új offenzívában Afganisztán keleti részén, a pakisztáni határ közelében – jelentette kedden a Washington Post című amerikai napilap. A Kunár tartományban vasárnap megkezdett hadműveletben 700 katona vesz részt.

A lap szerint a térségben eddig indított egyik legjelentősebb offenzíváról, az elmúlt év egyik legintenzívebb harci eseményéről van szó.

Az összecsapások nagy része hétfő reggelre befejeződött, és a katonák próbálják helyreállítani az afgán kormány hatalmát a térségben – írta a Washington Post amerikai tisztviselőkre hivatkozva. A lap értesülése szerint a művelet célja megakadályozni, hogy Kunár tartományban az afganisztáni háború egy második frontja jöjjön létre. A NATO vezette nemzetközi biztonsági erő (ISAF) vasárnap annyit közölt, hogy több mint 600 katona harcol az al-Kaida és a tálibok ellen Kunár tartományban, és a hadműveletben “számos lázadót" megöltek. A harcokban eddig két amerikai katona esett el az ISAF vasárnapi közlése szerint.

Az icasualties.org független internetes oldal legújabb, kedden közzétett adatai szerint csupán júniusban elérte a százat az Afganisztánban megölt külföldi katonák száma. Az országban harcoló külföldi erők soha korábban nem veszítettek ennyi katonát egyetlen hónap alatt. A századik katona haláláról hétfőn adott hírt az amerikai védelmi minisztérium.

A NATO szerint a júniusi veszteségek növekedése azzal magyarázható, hogy a szövetség fokozta a hadműveleteket, és olyan területekre is kiterjesztette a tálibok elleni harcokat, ahol a lázadók korábban nem ütköztek ellenállásba.