Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

170 halott Elefántcsontparton

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. december 24. 12:26

Az ENSZ szerint legalább 173 halálos áldozata van Elefántcsontparton a novemberi végi elnökválasztást követő feszültségnek. A szavazást elvesztő hivatalban lévő elnök csalással vádolja nemzetközileg is elismerten győztes ellenfelét, akinek támogatói között állítólag véres tisztogatásokat hajt végre.

Legalább 173 ember vesztette életét Elefántcsontparton a vitatott elnökválasztást követő erőszakos cselekményekben – jelentette az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága. Az afrikai országban november 28-án tartott választás után patthelyzet alakult ki a posztjához ragaszkodó hivatalban lévő elnök Laurent Gbagbo, és a választáson győztes riválisa, Alassane Ouattara – akinek az ENSZ és több nagyhatalom is elismeri győzelmét – fegyveres hívei között.

Outtara támogatói a Nemzetközi Büntetőbíróságot kérték fel, hogy vonja felelősségre tetteikért Gdagbo embereit. A kihívó elnök kíséretével az abidjani Golf Hotelben húzta meg magát, ahol körülbelül 800 ENSZ-békefenntartó védi őket. Az ENSZ szerint Gbagbo híveit libériai zsoldosok is segítik.