Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

1914. december 23.

2014. december 23. 13:52

Teveszőrmellényemben, s csaknem egészen felöltözve fekszem le, így a hideg ma nem kínoz meg. A muszka őrmester bejön hozzánk ma, s erősen biztat bennünket, hogy sürgönyözzünk pénzért. Sőt, zsebébe nyúl, és 10 kopeket ad gyertyára. Amióta kilátás van arra, hogy pénzhez juthatunk, kegyesebben néz reánk. Kraftnak van annyi pénze, amennyi egy sürgönyhöz kell, s ma felad egyet.

Nekem összvagyonom 50 kopek. A két rubel végső tartalékomból tehát engedményeket adtam magamnak, abban a reményben, hogy Bodonyiék hamarosan megkapják fizetésüket, és busásan pótolhatom a kasszában beállott hiányokat. Lesz nekem egyszer talán még négy rubelem is. Rettentő összegnek tetszik ez ma nekem. Uramisten, de próbára tettél!

Ezentúl naponta csak két kockacukor jár három helyett, s a kenyerünk is kevesebb. Pucereink ajánlatára tegnap pár kopeket guberáltunk ki a szakács részére, és nagyszerű zsíros levesünk volt. Muszkaországban vagyunk! Este a tegnapi közfalnak megmaradt részeit is behordjuk, s kályhánk ismét jó meleg.