Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kína ellenzi a kiberterrorizmus minden formáját

Szöveg: honvedelem.hu / biztonsagpolitika.hu |  2014. december 23. 14:30

Peking ellenzi a kibertámadások és a kiberterrorizmus minden formáját – jelentette ki Vang Ji kínai külügyminiszter amerikai kollégájával, John Kerryvel december 21-én, vasárnap éjjel folytatott telefonbeszélgetésében.

A tárca honlapjára feltett közlemény szerint Vang Ji kifejtette, Kína ellenzi, hogy bármely ország vagy személy más országok létesítményeit használva hajtson végre számítógépes támadást harmadik országok ellen.

Japán és Dél-Korea már szombaton elítélte a Sony Pictures elleni súlyos hackertámadást, amelynek elkövetésével Észak-Koreát vádolja az Egyesült Államok. Egyúttal közölték, hogy Washington kérésére készek együttműködni a kiberbűnözés elleni nemzetközi erőfeszítésekben.

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Irodának (FBI) pénteken azt közölte, elegendő információ áll a rendelkezésére annak megállapításához, hogy a Sony Pictures elleni hackertámadás és fenyegetőzés mögött Észak-Korea áll.

A Sony Picturest ért hackertámadás nyomán az Egyesült Államok segítséget kért Kínától – a phenjani rezsim egyetlen jelentős támogatójától – az Észak-Koreából induló kibertámadások elhárításában, és egyeztetéseket folytat Oroszországgal, valamint Japánnal, Dél-Koreával, Nagy-Britanniával, Ausztráliával és Új-Zélanddal is, hogy nemzetközi válasz szülessen a filmstúdiót ért támadásra.