Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

1915. augusztus 9.

2015. augusztus 9. 17:42

Már egy muszka tiszt is jónak látta divatba jött ajánlóleveleinkkel felszerelni magát. A 7. század parancsnoka Vágó őrmester előtt rukkol ki ezzel a kéréssel, aki persze szívesen teljesíti. Ez a muszka egyébként igen tisztességes ember, aki a bajtársakkal jól bánt. A többi tiszt nem érintkezik vele, mert közlegényből vitte fel a parancsnoki rangig. Ezek velünk is csak lóhátról beszélnek, ellenben ahol lehet, nyúzzák az embereinket. Ha egy alájuk rendelt fogolyról kisütik, hogy az ért valami munkához, szabó vagy asztalos például, akkor azt szeretnék, ha még éjjel is a potyamunkáin dolgoznának szegények. A tisztek e tekintetben még kapzsibbak, ezek az utolsó leheletig dolgoztatnák a fiúkat…

A 6. bataillonban minden két ember mellé egy fegyveres őrt osztanak be, mikor munkába mennek, mert egy ízben egy bakánk a fegyveres posztnak kiverte a fogát, s aztán elinalt és a muszka az eléje vezetett emberek közül egyikben sem ismerte fel a tettest. Nagyon szikrázhatott a szeme szegénynek. A 6. bataillonnál a túlságos szigorúság váltja ki ezeket a jelenségeket, melyeket éppen a szigorral akar a muszka megakadályozni. Sajnos vannak saját őrmestereink közt is olyanok, akik a muszka mellé állnak. Unintelligens és brutális fickók ezek, akik tekintélyüket, melyet a saját érdemeik révén nem képesek fenntartani, az orosz révén igyekeznek visszaszerezni, úgyhogy annak vak eszközeivé adják oda magukat. Egyikük nagyon megjárja, a felbőszített legénység közül valaki, vagy többen, éjjel agyonverik. Reggel a klozeten találják meg vérbe fagyva.

Beszélik, hogy a tábor körüli völgyekben is azért razziázik szorgalmasabban a muszka, mert egy germán egy vele gorombáskodó fegyveres őrt a patakba taszított, s  annak szikláin fejét meglehetősen összezúzta. A germán aztán meglépett. A mai hírek szerint Vlodavtól már északkeletre járnak csapataink. Románia 45 évig behívta katonáit. Az orosz egy balkáni blokkot akar létrehozni, de Görögország már tiltakozik az ellen, hogy az ő bőrét vásárra vigyék.