Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

1915. december 17.

2015. december 17. 12:39

Csupán egy lapot kaptam Júlia nénitől október 26-ról, azt látom belőle, hogy innen küldött postám elég rendesen megérkezik haza. Az őrök igen szigorúak ma, valósággal hajtóvadászatot tartanak reánk, és sehogy sem lehet átjutni köztük. Kiderül, hogy haragszanak ránk az ipsék, mert tegnap az 5. bataillon 8. századánál a starsit a foglyok félholtra verték. A gazember elsikkasztott egy egész csomó hadifogolypénzt, nem csoda tehát, hogy az elkeseredett emberek megbosszulták magukat. Most nagy kihallgatások folynak odalent, az egész bataillon szigorúan körül van zárva, és az egyes barakkok körül is őrök állnak. A jó viszony különben sem nagyon dühöngött köztünk és jámbor őrzőink közt, s most kissé még jobban elmérgesedik.

A hullaháznál Krecsmajer bajtársunkat két kozák megállítja, és teljesen kirabolja. Erre különben már korábban is volt példa. Az éjjel kb. 400 plenni érkezett, de csupa nagyon beteg ember. Érthetetlen, hogyan tudták ezeket ilyen állapotban útnak indítani. Néhányan már holtan érkeztek ide. Úgy tetszik, mintha a muszka hivatalos apparátusa csődöt akarna mondani. Eddig ilyen dolgok mégsem fordultak elő. Mintha már nem tudnának mihez kapni, s a fejüket vesztenék.
Vagy csak pokoli nemtörődömséggel kezelnek bennünket:

Este egy szeptember 8-i példány, az Est kerül hozzánk (4 oldal csak), azt olvassuk fel halotti csöndben. Utána valami Magyar Sziget című szépirodalmi lap egy példánya is sorra kerül, de ebben nem sok örömünk telik.