Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

1915. július 20.

2015. július 20. 17:19

A némettanulást abbahagyják a fiúk, mert nem jár a várt eredménnyel, nagyon akadémikus modorban csinálta a kis német, olyan balfogásokkal, mint nálunk a szerencsétlen középiskolai nyelvtanításnál láttuk, ebből pedig éppen elegünk volt. Grammatikáztunk, ahelyett hogy beszéltünk volna. Helyette Sudermann Hermannak „Es war" című vaskos regényét kezdem fordítani a fiúkkal, mely egy przemysli fogolytól 60 kopekért került birtokunkba.

Pénzem utalványa már a postán van, de a kifizetés ideje jó ég tudja, mikor jő el. Azok közül, kik az elutazás előtt az utalványokat aláírták, sokan már másnap elhagyták Berezovkát, s pénzük itt maradt. Tisztjeink az elutazóknak fejenként 10 kopeket adtak Szamek útján. A levegő az eső után kellemesen lehűlt, s a kirándulási viszketegség ismét kitörőben.

Klinó és Nagy ma a téglagyár felé jártak, Andás pedig egy fürdőbe menő századhoz csapódva jut le a Selenga partjaira. Meséli, hogy a lenti 5. bat. önkéntesei a nyílt Selengában fürödhetnek, s minden idejüket ott töltik a parton. Hej de irigylem őket. A fürdés és a csónak mindig gyönge oldalam volt, azért mindenre kapható voltam. Hírek. Előnyomulunk a Windawa felé s a Dnyesteren át keltünk.