Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

1956 szellemét többé nem lehetett kiirtani a magyar nép lelkéből

Megnyílt a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum új tematikus kiállítása

Szöveg: Antal Ferenc | Fotó: Tóth László |  2021. október 22. 14:05

Történelmi múltunk eseményeinek feltárása és megismerése, elengedhetetlen ahhoz, hogy sikeres jövőt építsünk - hangsúlyozta Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes a Magyarok - Fegyverek című új, időszaki kiállítás megnyitóján, október 22-én, pénteken, Budapesten, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban.

TOT_2015

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulója alkalmából rendezett tematikus tárlat a szembenálló felek ruházatára, felszerelési tárgyaira és fegyverzetére fókuszál.

Németh Szilárd emlékeztetett: az 1956-os forradalom és szabadságharc nemzeti öntudatunk szerves része, és bár a szabadságharc elbukott, „1956 szellemét” többé nem lehetett kiirtani a magyar nép lelkéből. „Pedig az elnyomó, kommunista hatalom mindent megtett ennek érdekében. A forradalom vérbe fojtását követően megindultak a tömeges letartóztatások: a megtorlás több mint 16 ezer embert érintett, akiket bebörtönöztek, 229 személyt kivégeztek, köztük Nagy Imre miniszterelnököt és munkatársait is. A forradalom hősi halottait jeltelen sírokba temették, az életben maradtakat hallgatásra és rettegésre kényszerítették” – tette hozzá.

TOT_2130

A miniszterhelyettes rámutatott: három és fél évtizednyi „véres csend” után lehetett csak először méltóképpen emlékezni a forradalom és szabadságharc eseményeire és hőseire. 1989-ig csak a külföldi magyar emigráció ünnepelhette nyíltan a forradalmat, amelyre az ország határain belül csupán ellenforradalomként volt szabad gondolni és hivatkozni. „A hallgatás és elhallgatás hosszú évei után a magyar Országgyűlés 1990-ben nyilvánította az 1956-os forradalom és szabadságharc kezdetét, október 23-át nemzeti ünneppé, és ünnepnappá és ez lett a Magyar Köztársaság 1989- évi kikiáltásának ünnepnapja is” – fogalmazott.

Németh Szilárd leszögezte: fontos, hogy érthetővé és átélhetővé tegyük a 65 évvel ezelőtti eseményeket nemcsak a felnőtt, de az ifjabb nemzedékek számára is. Ez a kiálltás az iskolás korosztály számára is élményszerűvé teheti az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeit, és nagyszerűen kiegészítheti az iskolában tanultakat.

TOT_2014

„A kiállítás a harcok főszereplőjét, a katonát állítja a középpontba” – fogalmazott nyitóbeszédében dr. Kovács Vilmos ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka, hozzátéve: a kiállítás célja, hogy minden oldalról megvilágítva mutassa be az akkori történéseket. A parancsnok köszöntőjében kitért arra, hogy az időszaki kiállítás kísérője egy egyedülálló, korabeli gyermekrajzokat bemutató tárlat. Kiemelte: az 1956 októberében, a forradalom ideje alatt bezárt iskolák tanulói 1957 elején térhettek vissza az iskolapadokba, ahol átélt élményeiket megrajzolták.

A parancsnok beszédét követően az egyik gyermekrajz készítője, Pálmány Béla történész levéltáros emlékezett vissza a forradalom és szabadságharc napjaira. Mint fogalmazott: számára 1956 egy meghatározó élmény volt, amelynek során megmutatta a kommunizmus igazi arcát. Pálmány Béla, aki ötödik osztályos volt az események idején egy romos ház előtt álló szovjet harckocsit rajzolt, a közelében egy földön fekvő holttesttel, többek között ez a rajz is megtekinthető a kiállításon.

A rendezvényen - mások mellett - jelen volt Frigyer László vezérőrnagy, az MH Transzformációs Parancsnokság megbízott parancsnoka.