Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

2010-ben új osztályú tengeralattjárót állíthat hadrendbe Oroszország

Szöveg: Háború Művészete |  2009. június 12. 13:03

Az orosz védelmi minisztérium a napokban jelentette be, hogy az új Lada-osztályú tengeralattjáró tengeri tesztjei várhatóan még az idén befejeződhetnek. Oroszország a korszerű Lada-osztállyal kívánja folyamatosan felváltani a dízel-elektromos Kilo-osztályú tengeralattjárókat.

A márciusban közzétett információk szerint az új szonár rendszerrel felszerelt Lada-osztály első képviselője leghamarabb 2010-ben állhat hadrendbe az orosz haditengerészetnél.

A Rubin tervezőiroda Project 667 Lada-osztályú tengeralattjárója számos újítással büszkélkedhet, többek között a hajótest megújult külső borításának köszönhetően korszerűbb lett a tengeralattjáró lopakodó technológiája is, továbbá figyelemre méltó a fegyverzete is. Modern hajó, illetve tengeralattjáró elleni rakétákkal szerelték fel (például a Club-S cirkálórakéta).

A Lada-osztály első példányát 1997-ben kezdték el építeni, a típus további két darabján (Kronshtadt és Szevasztopol) pedig jelenleg is folynak az építési munkálatok. Az oroszok összesen nyolc darab Lada-osztályú tengeralattjáró építését tervezik.