Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Boszniába indul 146 magyar békefenntartó

Szöveg: Szűcs László |  2009. június 12. 12:50

Családtagjaik és hozzátartozóik jelenlétében búcsúztatták el az MH EUFOR Kontingens ötödik váltásának állományát Tatán, az MH 25. Klapka György Lövészdandár alakulóterén. A magyar katonák július 15-től 2010. január 31-ig teljesítenek szolgálatot a balkáni hadszíntéren

A rendezvényen – amelyen részt vett Benkő Tibor altábornagy, az MH Összahderőnemi Parancsnokság parancsnoka, illetve Michl József, Tata polgármestere is – dr. József Péter, a Honvédelmi Minisztérium szakállamtitkára köszöntötte a békefenntartó misszióba induló katonákat.

1595888138
Mint elmondta: az elmúlt évek békefenntartói tapasztalatai mélyen és hatékonyan beépültek a Magyar Honvédség életébe, felkészítésébe, kiképzésébe, az emberi teljesítményekbe. A nemzetközi feladatok végrehajtása során megszerzett ismeretek beépülnek a XXI. század magyar hadseregének tudásába, képességekké lesznek. A békefenntartás, a válságkezelés a Magyar Honvédség nemzeti feladata lett.

– Magyarország a kilencvenes évek közepétől játszik aktív szerepet a Balkán stabilizációjában. Ettől számítva egyértelműek szándékaink: a Balkán – már csak a szomszédság és a történelmi múlt közös vonatkozásaira is tekintettel – prioritást élvez a védelempolitikánkban. Ennek megfelelően Koszovóban és Bosznia-Hercegovinában szolgál a legtöbb békefenntartónk. Bár a NATO számára pillanatnyilag Afganisztán jelenti a legfőbb politikai és katonai prioritást, a Magyar Köztársaságot a balkáni régió stabilitása közvetlenül érinti – mondta a szakállamtitkár, majd arról beszélt, hogy Horvátország és Albánia idén áprilisi belépése a NATO-ba rendkívül jelentős állomása a térség stabilizálódásának. Ennek ellenére Magyarország számára továbbra is rendkívül fontos, hogy idővel az összes balkáni ország csatlakozzon az euro-atlanti integráció szervezeteihez. Mivel csak a teljes integráció biztosítja a Balkán tartós stabilitását. Éppen ezért Magyarország számára nem kérdés az sem, hogy a Balkánon egyelőre fenn kell tartani a NATO jelenlétét. Az EU-val együttműködésben kell meghatározni a jövőbeni jelenlét mértékét és minőségét.

– A békefenntartó kontingenseket mindig azonos elvárásokkal és jó kívánságokkal bocsátjuk útjukra. Azzal, hogy

1595888138
tisztességgel és becsülettel képviseljék a Magyar Honvédséget és hazájukat, a Magyar Köztársaságot. Úgy teljesítsék kötelességüket, hogy vigyázzanak magukra és egymásra. Nincs nagyobb dicsőség, mint sikerrel, épen és egészségesen hazatérni – búcsúzott a Szarajevóba induló állománytól dr. József Péter, majd a tábori lelkészi szolgálatok képviselői megáldották és megszentelték a misszióba induló magyar kontingest.

A díszmenettel véget ért ünnepélyes búcsúztatót követően Varga Sándor őrnagy, az MH EUFOR Kontingens ötödik váltásának parancsnoka a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: a Bosznia-Hercegovinába induló magyar békefenntartó katonák feladata békefenntartó feladatok végrehajtása lesz, mégpedig egy többnemzeti, spanyol vezetésű zászlóalj alárendeltségében. Vagyis a járőrözés mellett, ha szükséges úgynevezett tömegkezelési feladatokat, VIP-személyek kisérését, objektumvédelmet, illetve háborús bűnösük elfogását is végre kell hajtaniuk.

A kontingensparancsnoktól megtudtuk azt is, hogy az elkövetkező hetekben, három váltásban, összesen 146 magyar katona utazik ki a hadműveleti területre. Többségük a tatai lövészdandárnál szolgál, ám érkeztek a kontingensbe Szentesről, Várpalotáról, Győrből, Székesfehérvárról és Kaposvárról is. Varga őrnagynak egyébként a mostani lesz a második missziója, egy évvel ezelőtt ugyancsak Boszniában szolgált.

1595888138
 

1595888139
 

1595888139
 

1595888139
 

1595888139
 

1595888139
 

Fotó: Szűcs László