Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

2014-re vonulhat ki a NATO Afganisztánból

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. november 21. 11:46

Új szakasz kezdődik a NATO vezette afganisztáni nemzetközi haderő (ISAF) küldetésében: a jövő év első felében megkezdik a biztonságért viselt felelősség fokozatos átadását az afgán biztonsági erőknek – mondta szombaton Lisszabonban Anders Fogh Rasmussen, az észak-atlanti szervezet főtitkára.

“Azt akarjuk látni, hogy Afganisztán megáll a saját lábán, és gondoskodik biztonságáról" – fogalmazott Rasmussen a 48 ISAF-hozzájáruló ország vezetőinek találkozóján, Hamid Karzai afgán elnök jelenlétében.

A jelenleg 130 ezer fős ISAF tartományról tartományra haladva, lépcsőzetesen vonja ki harcoló egységeit Afganisztánból, és a tervek szerint mindez 2014-re befejeződik. A NATO azonban azután sem fordít hátat Afganisztánnak: a szombati megbeszélésen a tervek szerint megállapodnak annak a hosszú távú partneri együttműködési megállapodásnak a tartalmában, amelynek alapján a szövetség a kabuli kormányzat melletti politikai kiállás mellett továbbra folytatja majd az afgánok kiképzését, illetve különböző jellegű háttértámogatást nyújt a közép-ázsiai országnak.

A lisszaboni tanácskozáson a NATO-főtitkár leszögezte, hogy az Afganisztánban folytatott küzdelemnek globális jelentősége van, hiszen a cél a terrorizmus visszaszorítása.

“Ha Afganisztán ellenségei azt gondolják, hogy csak ki kell várniuk, amíg kivonulunk, akkor csalódni fognak. Addig maradunk, amíg szükséges" – fogalmazott Rasmussen.