Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

2015-ben alakulhat meg az orosz légierő új bemutató köteléke

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2012. április 3. 17:43

Az orosz légierő parancsnoka, Alexander Zelin vezérezredes március 30-án, pénteken jelentette be, hogy várhatóan 2015-re alakulhat meg az új bemutató csapat, mely a Jak–130-as könnyű harci-kiképző repülőgépekkel repüli majd bemutatóit.

A Jak–130 Mitten könnyű harci-kiképző repülőgép első példánya 2009-ben állt szolgálatba az orosz légierőnél, a jelenlegi megrendelés-állomány alapján 65 darab érkezik a légierőhöz, ebből már 11 példányt leszállított a gyártó, Irkut. A jövőben újabb megrendelések várhatóak nem csak Oroszországból, hanem külföldről is. A típusból már rendelt Algéria, Vietnám és Szíria is, jelen pillanatban pedig Dél-Amerika országaiból mutatkozik igény a típusra: a Jakovlev tervezőiroda és az Irkut gyár delegációja a Chilében lezajlott FIDAE 2012 airshow-n tárgyalt például Argentína, Bolívia, Paraguay és Uruguay légierejének képviselőivel.

Az Alenia Aermacchival közösen kifejlesztett modern Jak–130-as egy tökéletesen műrepülhető típus, képes a legújabb generációs vadászgépek repülési tulajdonságainak utánozására.

Az orosz légierő két leghíresebb bemutató köteléke a MiG–29 Fulcrum vadászgéppel repülő „Sztrizsi" (Fecskék), illetve a Szu–27-essel repülő „Russzkije Vityazi" (Orosz Lovagok). Mindkét kötelék látványos bemutatóval köszöntötte a 2011-es MAKSZ-ra kilátogató érdeklődőket.

Az orosz légierő parancsnoka hozzátette: mindkét kötelék érdeklődést mutat, hogy a jelenleg repült típusokról a szupermanőverező képességgel rendelkező Szu–35-ösre üljenek át.

</p>