Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

2015-ig szolgálhat a veterán indiai repülőgép-hordozó

Szöveg: Háború Művészete |  2009. augusztus 25. 11:26

India egyetlen repülőgép-hordozója, az INS Viraat, az elmúlt egy évet szárazdokkban töltötte, most azonban már csak körülbelül egy hónapot kell várni a korszerűsítési munkálatok befejeződéséig. Az indiai haditengerészet egyik illetékese bejelentésében arra is kitért, hogy a modernizálásnak köszönhetően az INS Viraat 2015-ig maradhat még üzemben.

Jó hír ez India számára, mivel ezáltal ideiglenesen megoldódni látszik az ország repülőgép-hordozója körüli tortúra.

Mint arról lapunkban már többször is beszámoltunk, az oroszoktól vásárolt Admiral Gorshkov repülőgép-hordozó késlekedése nagy fejtörést okozott Indiának, mivel az oroszok rosszul mérték fel a hajón elvégzendő felújítási munkálatok mennyiségét és költségét. Ez utóbbi mind a mai napig vita tárgyát képezi a két fél között, az előzetes 2008-as szállítási időpont pedig folyamatosan tolódik ki. 2015 úgy tűnik a végső határidő lesz most már az Admiral Gorshkov számára, mivel az INS Viraat akkorra már üzemideje végét fogja járni.

 

1959-ben állították hadrendbe

A repülőgép-hordozó korszerűsítését a Cochin Shipyard-ban végezték, ahol többek között felújították a hajó tűzvezető rendszerét, a navigációs berendezéseket, de modernizálták az INS Viraat nukleáris, biológiai és vegyi védelmét is. A hajó orosz gyártmányú Kastan légvédelmi rendszerét pedig Oroszországban korszerűsítik. Az indiai repülőgép-hordozóra felszerelték az izraeli Barak légvédelmi rendszert is. Az INS Viraatot 1959-ben állították hadrendbe, akkor még a brit királyi haditengerészet egységeként, 1986-ban pedig megvásárolta India. A hajót utoljára 1999-2001 között modernizálták.