Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar ünneplés Cipruson

Szöveg: Berena Béla alezredes, Mészáros Károly zls.<br /> |  2009. augusztus 25. 11:38

Augusztus 20-án állami ünnepünk alkalmából Magyar Nemzeti Nap megtartására került sor Nicosiában az MH Ciprusi Békefenntartó Misszió (UNFICYP) Magyar Kontingens (HUNCON) rendezésében.

A házigazda szerepét betöltő Berena Béla alezredes kontingesparancsnok meghívását a ciprusi diplomáciai testületek tagjai – közöttük a szektort vezető nemzet, a Szlovák Köztársaság nagykövete Dr. Anna Turenièova, Szabó Endre tanácsos, a ciprusi magyar nagykövetség első beosztottja – a misszió prominens képviselői is elfogadták, így a velünk közösen, egy zászlóaljban szolgáló szlovák és horvát békefenntartókkal együtt közel 150 fő ünnepelte Magyarország születésnapját, köszöntötte az idei esztendő „Új Kenyerét".

Az ünnepség megrendezését hosszú és aprólékos szervezőmunka előzte meg, így augusztus 20-án minden rendelkezésre állt a sikeres rendezvény lebonyolításához. Külön öröm volt, hogy augusztus 19-ére az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred jóvoltából megérkezett Magyarországról a várva-várt utánpótlás; a kiegészítő élelmiszer ellátmány, benne a nevezetes magyar szalámi, kolbász és az ünnepi vacsorához nélkülözhetetlen füstölt csülök is.

1595890528
Az UNFICYP parancsnokság reprezentatív kerthelyiségében megtartott rendezvényt Bolesza Róbert főhadnagy nyitotta meg, majd Berena Béla alezredes lépett a mikrofonhoz. A kontingesparancsnoki ünnepi beszéd – mely magyar és angol nyelven is elhangzott – augusztus 20-a történetéről, Szent István államalapító szerepéről, az ehhez a dátumhoz kapcsolódó hagyományokról szólt, valamint betekintést adott a magyar történelem zivataros évszázadaiba és a magyarság nemzetközi sikereibe.

A vendégek hallhattak a magyar „kocsi" szó más nyelvekben történő meghonosodásáról, a magyar találmányokról , a helikopterről, C-vitaminról, a golyóstollról, sportsikerekről – mint például az 1954-es londoni 6:3, valamint a Magyar Honvédség külföldi misszióiban a világ különböző pontjain szolgáló katonatársainkról.

„Szeretnénk, ha munkánkkal elő tudnánk segíteni a magyar katonáról alkotott pozitív vélemény kialakítását. Szeretnénk, ha emberi tulajdonságaink alapján méltó tagjai lehetnénk ennek a közösségnek, az UNFICYP missziónak. Szeretnénk, ha hazánk történelmi alapokon nyugvó megbecsülése, kiegészülne a magyar emberről alkotott pozitív véleménnyel. Ma egy kicsit ünnepeljük – és ünnepeltetjük – magunkat. Ez a mi nemzeti ünnepünk"-fejezte be ünnepi beszédét Berena alezredes.

Az UNFICYP részéről Wlodek Cibor a misszió legfőbb politikai tanácsadója (Senior Adviser) köszöntötte az ünnepelteket. Elismeréssel szólt a misszióban jelenleg is szolgálatot teljesítő 84 magyar békefenntartó katona teljesítményéről, felkészültségéről. Elmondta, hogy lengyelként különleges kapcsolat fűzi a magyarokhoz, hiszen mint a mondás is tartja „lengyel-magyar két jóbarát", ezért is megtiszteltetés, hogy a misszió vezetése nevében ő gratulálhat a magyar nemzet ünnepéhez.
Az esemény különleges momentuma volt az „Új kenyér" köszöntése, melynek egyházi rituáléját Marko Trochan ezredes, tábori lelkész tartotta angol és magyar nyelven.

A Szlovák-Magyar-Horvát Békefenntartó Zászlóaljat alkotó nemzetek lobogói előtt celebrált szertartást Trochan ezredes – a meglepett hallgatóság nagy örömére – magyar nyelven elmondott Miatyánkkal zárta.

A rendezvény protokolláris részét Berena Béla alezredes pohárköszöntője zárta, betekintésre invitálva az egybegyűlteket a magyar konyha méltán híres ízvilágába, felajánlva az ugyancsak ismert magyaros vendégszeretet kipróbálásának lehetőségét.

1595890529
A Balogh Tamás János őrmester, főszakács vezetésével tevékenykedő szakács és cukrász csapatnak köszönhetően a magyar gasztronómia legjellegzetesebb és legízletesebb ételei kerültek kitünő minőségben az ünnepi asztalra. Babgulyás, töltött káposzta és szűzérmék Budapest módra alkották a főtt étkek kínálatát, míg desszertnek a Mucsi Sándor zászlós által készített vargabéles szolgált. Az italkínálatban a magyar tájak jellegzetes borait kostólhatta a megjelent vendégsereg. A fogadás fénypontjaként, elismerő szavak özönében kínálták fel a Stehlik Csaba szakaszvezető által alkotott egy méter hosszú magyar címerrel díszített tortát, amely nem csak küllemében, de ízében is elnyerte a kóstolók tetszését.

Berena Béla alezredes, kontingensparancsnok a fogadás kezdetén kérte a megjelenteket, hogy élvezzék a méltán híres magyar konyha és borászat remekeit, ismerkedjenek meg a magyaros vendégszeretettel. A kérés meghallgatásra talált. Az öt kontinens 18 országából érkezett vendégek pozitív benyomásokkal, a magyarokról szóló új ismeretekkel, élményekkel távoztak az MH Ciprusi Békefenntartó Misszió Magyar Kontingens augusztus 20-i nicosiai ünnepségéről és vitték tovább Magyarország, a Magyar Honvédség jóhírét a világ minden tájára.

Fotó: Németh Miklós ftörm.