Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Phenjan meghívta Obama megbízottjait

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. augusztus 25. 12:06

Szöuli lapértesülés szerint Észak-Korea látogatásra hívta Barack Obama amerikai elnök magas rangú megbízottjait. Washington eddig azt hangoztatta, hogy hajlandó kétoldalú megbeszélésekre Phenjannal, de csak a hatoldalú tárgyalások keretein belül, amelyeken rajtuk kívül Dél-Korea, Japán, Kína és Oroszország vesz részt.

A Dzsungang Ilbo című dél-koreai lap kedden washingtoni diplomáciai forrásra hivatkozva azt írta, hogy Phenjan nemrég meghívta Stephen Boswortht, az amerikai elnök térségbeli különmegbízottját, valamint Sung Kim nukleáris főtárgyalót, hogy látogasson el Észak-Koreába. Az újság szerint Washington komolyan fontolgatja, hogy a jövő hónapban Phenjanba küldi őket.

Ez lenne az első megbeszélés a két ország között az észak-koreai nukleáris programról Barack Obama hivatalba lépése óta.

A lap által név nélkül idézett, magas rangú diplomáciai forrás szerint Bosworthnak és Kimnek lehetősége adódna arra is, hogy Phenjanban tárgyaljon Kim Dzsong Il észak-koreai vezetővel – tekintettel az utóbbi időben békülékenyebb phenjani politikára.

Phenjan régóta törekszik magas szintű tárgyalásokra Washingtonnal atomprogramjáról és más kérdésekről, így remélve javítani nemzetközi megítélésén. Washington azt hangoztatta, hogy hajlandó kétoldalú megbeszélésekre Phenjannal, de csak a hatoldalú tárgyalások keretein belül, amelyeken rajtuk kívül Dél-Korea, Japán, Kína és Oroszország vesz részt.