Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

2021 - Nagyüzem a PzH kiképzésben

Szöveg: MH Katonai Összekötő Iroda - Németország | Fotó: a szerző felvételei |  2021. december 14. 11:10

A Bundeswehr kiemelt szakmai partnerként segíti és támogatja a Magyar Honvédség szárazföldi képességeinek modernizációját. 2021-ben a tüzér fegyvernem fejlesztésének legjelentősebb színtere, a magyar tüzérkatonák PzH 2000 önjáró löveg kezelői és parancsnoki kiképzése, valamint az új haditechnikai eszközök kezelésére történő felkészítések voltak.

20211213-pzh (2)

Tartalmas évet tudhat maga mögött a tüzér fegyvernem, hiszen a 2021-ben is folytatódott a magyar tüzérkiképzők felkészítése Németországban, emellett pedig megkezdődött a technikusok felkészítése is. Az alapkiképzési követelményeket tavaly sikeresen teljesítő nyolc magyar katona, a felkészítés következő lépcsőjeként, ez év tavaszán, a Bundeswehr 131. Tüzérosztály szervezésében, egy közel három hónapos lövegparancsnoki tanfolyamon is részt vett. Emellett pedig, az Idar-Oberstein-i tüzér csapatiskolában, öt magyar tüzér tűzszakasz parancsnoki felkészítésen, ketten pedig ütegparancsnoki képzésen folytattak tanulmányokat.

Októberben megkezdődött a tüzér kiképzők második csoportjának felkészítése, amelynek részeként ismét nyolc magyar tüzér kezdte meg és fejezte be a szakalap felkészítését Weidenben, a 131. Tüzérosztálynál. Ezzel a Magyar Honvédség altiszti és tiszti állományából eddig tizenhat fő PzH 2000 kezelői kiképzése fejeződött be. Ezek a tanfolyamok biztos szakmai alapot adnak a feladatra kiválasztott magyar tüzérkiképzők számára a hazai PzH 2000 felkészítések sikeres végrehajtásához.

20211213-pzh (4)

A PzH 2000 kezelői és parancsnoki szakfelkészítések mellett megkezdődtek a tüzér szakma más irányú szakfelkészítései is. A német 131. Tüzérosztály szervezésében magyar katonák vettek részt JTAC (Joint Terminal Attack Controller) és JFO (Joint Fire Observer) képzésen, valamint a logisztikai szakterületen - három hetes csapatgyakorlat részeként - PzH 2000 fegyverzeti szaktanfolyamon.

2021 őszén, a Bundeswehr Aachenben működő Szárazföldi Technikai Iskolájában három magyar katona vett részt a haditechnikai eszköz fenntartására és javítására felkészítő technikusi képzésen. Ezt követően, novemberben és decemberben, az MH 25. Klapka György Lövészdandár logisztikai zászlóalj javító századának két szakaszparancsnoka - Mézes Viktória és Simkó Réka hadnagyok - sikeresen elvégezték a PzH 2000 alváz szaktechnikusi alaptanfolyamot. A közel négy hetes felkészítés során elsajátították a löveg szerkezettani elméleti ismereteit, a lánctalpas futómű, az alváz karbantartás és javítás gyakorlati fogásait, valamint a különböző kiképzésmódszertani ismereteket.

20211213-pzh (3)
20211213-pzh (1)

A Németországban működő MH Katonai Összekötő Iroda irodavezetője, Csombók János ezredes, a németországi tüzérképzésekkel kapcsolatosan elmondta: a 2021. jelentős mérföldkövet és előrelépést jelentett a magyar tüzérek felkészítése és az együttműködés jövője szempontjából. A felkészítések, képzések, kiképzések és gyakorlati események színvonala mind tartalmilag, mind a körülmények tekintetében kiváló. Közvetlen, személyesen szerzett helyszíni tapasztalatai és a részt vevő magyar katonák véleménye alapján csak megerősíteni tudja, hogy a magyar és német tüzérek szakmai együttműködése magas szintű, és mindkét nemzet képviselőit köszönet illeti az elhivatott szakmai teljesítményért.

„Minden lehetőséget megragadok arra, hogy személyesen tájékozódjam a magyar katonák németországi felkészítéseiről. Legutóbb az Aachenben és Weidenben folyó felkészítéseken résztvevőket látogattam meg, és azt hiszem, nem túlzás kijelenteni, hogy a magyar katonák rátermettségükkel és hozzáállásukkal méltán vívták ki eddig a német partnerek elismerését” – mondta Csombók ezredes.

20211213-pzh (5)

A Magyar Honvédségben rendszeresítés előtt álló új fegyverrendszereknek köszönhetően a német-magyar katonai együttműködés a közeljövőben új szintre lép. Kiemelt jelentőséget kap a német mentor és a magyar mentorált katonai szervezetek közvetlen kapcsolaton alapuló együttműködése, valamint a képzés és kiképzés formája és tartalma, átfogva a csapat, illetve kötelék szintű mentorálást, valamint az egyes harcos és a katona kiképzését egyaránt.