Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

2022-ben is lesz Doni Hősök Emléktúra

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: archív |  2022. január 3. 7:19

A tavalyi – már pandémia alatt megszervezett – rendezvény tapasztalatait is feldolgozva, 2022 elején is útjára indul a Doni Hősök Emléktúra. Januárban ismételten egyénileg, illetve tíz főt meg nem haladó csoportokban menetelnek majd a 79 évvel ezelőtti eseményekre emlékezők.

emlektura 01

A koronavírus-járvány miatt már 2021-ben is egyéni módon teljesítették a résztvevők a menettávokat. Az utólag feldolgozott tapasztalatok alapján a módszer nagyban hozzájárult a biztonságos végrehajtáshoz. Így a soron következő emléktúrán is azonos feltételek mellett, egyéni indulókként vehetnek részt a doni tragédia emléke előtt tisztelgők, azzal a kiegészítéssel, hogy immáron csak védettségi igazolvánnyal együtt lehet csatlakozni a rendezvényhez. Jásdi Balázs, az emléktúrák főszervezője kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy a szervezés tekintetében a vírus és az általa okozott korlátozások mértéke adta bizonytalanság a legnagyobb kihívás. Éppen ezért a Doni Hősök Emléktúrát útbaindító miniszteri és parancsnoki közös köszöntőlevél egész évre szól, így azok is teljesíthetik a kijelölt menetvonalat, akik reménykedve kivárnak a veszélyhelyzeti korlátozások enyhítéséig, hogy a megszokott menetszázadokban, együtt gyalogolhassák végig a túrát.

A 2022-es emléktúra annyiban új lesz, hogy azt immáron az tavaly bejegyzett Magyar Honvéd Tüzér Egyesület szervezi, természetesen továbbra is együttműködve a Magyar Tartalékosok Szövetsége (MATASZ) hagyományőrző tagozatával. További különbség, hogy a XXII. Doni Hősök Emléktúrának nem lesznek hagyományos értelemben vett útvonalai, hanem a különböző térségekben menetelők csillagtúra jelleggel, egy-egy kijelölt kiindulópontról elindulva és oda visszatérve keresik fel az érintendő településeket.

emlektura 02

Bár a túrán résztvevők számában érezhető a vírus hatása, a nehézségek ellenére is 500-600 fővel számolnak, köztük külföldi jelentkezőkkel is. A hazai tábort erősítik olyan szervezetek is, akik nélkül mondhatni már nem is lehetne emléktúrát tartani, így 2022-ben is útnak indul a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium csapata, ahogy a Honvéd Kadét Program két menetszázada is, és természetesen a MATASZ megyei tartalékos csoportjai is készülnek a rendezvényre.

Jásdi Balázs reményét fejezte ki, hogy a XXIII. Doni Hősök Emléktúra alkalmával már visszatérhetnek a hagyományos menetvonalakon masírozó menetszázadokhoz és a 80. évfordulón újra közösen tiszteleghetnek a doni katasztrófa áldozatai és túlélői emléke előtt.

Az emléktúrára a területvédelmi tartalékosok ezredeiknél, a MATASZ tagok és civil érdeklődők pedig a szövetségnél, illetve a Magyar Honvéd Tüzér Egyesület elnökénél, Jásdi Balázsnál jelentkezhetnek.

emlektura 03