Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

300 százalék adrenalin

Szöveg: Kánya Andrea |  2010. május 14. 18:00

Harmadszorra rendezték meg a Rendőrtiszti Főiskolán Spártai 300 címmel a rendvédelmi szervek, valamint a Magyar Honvédség különleges egységei számára meghirdetett országos crossfit bajnokságot. A feladatok végrehajtásához valóban spártai erőre és kitartásra volt szükség. A honvedelem.hu helyszíni beszámolója a versenyről.

„Immár harmadik alkalommal kerül megrendezésre az országos bajnokság, amelyre kategóriájában bárki regisztrálhat a rendvédelmi szervek és fegyveres erők tagjai közül", mondja Kelemen András szervező, miután fogad minket a főiskola tornaterme előtt. „Ez a verseny nem a díjakról szól – igaz, a versenyzők a megmérettetés után oklevelet és elismeréseket is kapnak. De tudni kell, ez egy zárt világ, és az egymás közötti elismerésnél nincs fontosabb.A versenyzők továbbá saját maguknak is bizonyítanak ezzel", mondja Kelemen András.

1595901920
 

Megtudjuk: a nemzetközi színtéren igen elterjedt az úgynevezett crossfit verseny, és a hazai bajnokság célja, hogy a nyertes csapatot szerepeltessék a világbajnokságon. Kelemen András hozzáteszi: a magyarok ebben az edzésrendszerben kimagaslóan jók.

A szervező – aki már a kilencvenes évektől szervezi a különböző versenyeket – lapunknak elárulja: a verseny alapötlete szervesen kapcsolódik a 300 című filmhez. „Az Egyesült Államok egyik különleges egységének kiképzőjével volt szerencsém találkozni San Diegóhoz közel, Coronado szigetén – ő volt a felelős a 300 című filmben szereplő kaszkadőrök és színészek felkészítéséért. A filmben nem az volt a cél, hogy a színészek esztétikailag feleljenek meg egy valamikori spártai katonának, hanem az, hogy ugyanolyan erőben legyenek. Így a szereplőknek végig kellett csinálniuk egy 300 ismétlésből álló tesztrendszert, és ha nem tudták teljesíteni a feladatot, nem kerültek bele a filmbe. Ennek a mintájára hoztuk létre a versenyt, mely a maga nemében, ebben a kategóriában a világ legkeményebb versenyének számít", mondja a szervező.
A crossfit lényege – Kelemen András elmondása szerint – tehát az, hogy a testi képességeket minimális eszközökkel tudják felcsiholni. „Mikor kiképzünk egy fegyverest, a bevetési készség szinten tartása a fő feladatunk", teszi hozzá. 

A Spártai 300

Hogy miről is van pontosan szó? A feladat szerint a versenyzőknek 300 ismétlést kell összesen 6 területen elvégezniük körteszt jelleggel. Ez tehát azt jelenti, hogy egymás után kell húzódzkodni, elemelni, fekvőtámaszozni, zsámolyra ugrálni, „ablaktörlőzni (60 kg-os súllyal), majd ismét emelni-kinyomni, végül újra húzódzkodni. 

Rövid eligazítás, gyors regisztráció és a sorrend kialakítása után aztán egyszerre ketten is nekiveselkednek, a tornaterem bal és jobb felén.
A 12 versenyző között ketten a MH Támogató Dandár 32. Budapest Díszzászlóaljtól érkeztek. Szudár Csaba hadnagy már harmadszorra vesz részt a megmérettetésen, míg Rikkers Attila törzsőrmester most először. A katonák még bemelegítés közben elárulják, az elemeléstől, és a zsámolyra ugrálástól kicsit tartanak.
Rikkers Attila hamar sorra kerül: súlyt emel, majd ötven fekvőtámaszt nyom, zsámolyra ugrál, súlyt tartva ablaktörlőzik, megint súlyt emel és húzódzkodik: mindezt háromszázszor, összesen 12 perc 23 másodperc alatt.

1595901920
Mindeközben a tornaterem másik felében versenyzőtársa ugyanezeket a feladatokat hajtja végre.
Attila jól teljesített, ám a feladatok végén már igencsak zihál. „Ez teljesen normális, ilyenkor negyed órás rosszullétre kell számítani", mondja oda nekem Szudár Csaba hadnagy. Mint magyarázza, beindul a savasodás, felszökik a vérnyomás, az embernek hányingere van, és nem nagyon kap levegőt.

Valóban, nagyjából tizenöt perc elteltével tudok beszélni Attilával. „Az utolsó öt húzódzkodás nagyon nehéz volt, nem számítottam arra, hogy ennyire nehéz lesz a vége. A zsámolyra ugrálás sem bizonyult túl könnyűnek, hiszen minden egyes felugrásnál meg kellett érinteni a falat, ez nehezítette a helyzetet", elemzi a teljesítményt Attila, és még fogja a fejét, mert mint mondta, a feladatoktól az bizony nagyon megfájdult.

Mindeközben épp egy újabb versenyző lóg a szeren, és – ahogyan Attila is -, ő is az utolsó húzódzkodásnál küzd a leginkább.

 Ekkor már Csaba is készül, hamar sorra is kerül. A törzsőrmester és a hadnagy váltva segíti egymást a feladatok végrehajtásánál, így Attila most figyel, és amikor kell, Csaba kezébe adja a magnéziát, vagy elveszi a súlyt, ha a feladatnak vége.
A hadnagy is jól teljesít, közel 16 perc alatt teszi meg a kötelező feladatokat, majd természetesen nála is bekövetkezik a „normális" rosszullét.

Eközben megtudjuk, aki 19 perc alatt teljesít, az nagyon jó eredménynek számít, így tehát a Díszzászlóalj mindenképp büszke lehet versenyzőire. 

A délelőtt folyamán mind a 12 versenyző igen jó eredményeket ér el, néhány órával később pedig már kiderül: egyéniben az 1. korcsoportban a Rendőrtiszti Főiskola hallgatója, 2. korcsoportban a terrorelhárító szolgálat, a 3.csoportban (tehát a 40 feletti csoportban) Gyöngyösi Károly alezredes nyer, míg a csapatverseny első helyét szintén a rendőrség terrorelhárító szolgálata szerzi meg.

1595901920
1595901921
1595901921
1595901921
1595901921
1595901921
1595901921
1595901922
 

1595901922
1595901922
1595901922
1595901922
1595901922

Fotók: Dévényi Veronika