Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az indiai Szu-30MKI-k nukleáris fegyvert kapnak

Szöveg: Háború Művészete |  2010. május 14. 11:32

Az indiai Szu-30MKI típusú többfeladatú vadász-bombázók a jövőben lehetőséget kapnak stratégiai fegyverzet hordozására. India hajlandó meglévő vadászrepülőgépeit oly módon átalakítani, hogy azokra függeszthetőek legyenek a Nirbhay típusú, nemzeti fejlesztésű, nagyhatótávolságú szárnyasrakéták, amelyek nukleáris robbanófejjel vannak felszerelve.

Ennek köszönhetően az indiai légierő nagyban növelheti saját lehetőségeit – napjainkban mindössze gravitációs nukleáris bombákkal rendelkeznek.

A Nirbhay fejlesztését az Advanced Systems Laboratory cég végzi, amely az indiai Védelmi Kutatási és Fejlesztési Szervezet (DRDO) része. Annak ellenére, hogy a projekt már öt éve elindult, az új szárnyasrakétáról keveset lehet tudni.

Hivatalos információk szerint a rakéta mintegy 80-100 km hatótávolságú, amelyet hangsebesség alatti sebességtartományban képes teljesíteni. A rakéta fejlesztése során felhasználták a lopakodó technológiát. A DRDO vezetője Vijay Kumar Saraswat elmondta, hogy a tervezés és az aerodinamikai számítások már befejeződtek, és a közeljövőben megkezdődik a prototípus gyártása.

1595901919
A tervek szerint az első kísérletekre még 2010 vége előtt sor kerül, majd a nyilvánosság számára az AeroIndia-2011 kiállítás keretében mutatják be az új rakétát.

Nem kizárt azonban, hogy India a Nirbhay fejlesztése során is időzavarba kerül, ami nem lenne meglepetés, hiszen az indiai hadsereg néhány fejlesztésével negatív rekordot ért el. Lapunkon mi is beszámoltunk arról, hogy az indiai Arjun harckocsi fejlesztése a DRDO részéről 34 évet vett igénybe.

Az indiai Tejas vadászrepülőgép fejlesztése 1983 óta zajlik, és 2010 áprilisában az indiai kormány 2018. december 31-ig meghosszabbította a programot, ami így már 35 év. A hosszadalmas fejlesztések mellett a másik gond a gyakori meghibásodás, a gyenge technikai színvonal.

A Prithvi ballisztikus rakéta, amely már rendszerben áll az indiai hadseregben, és amely nukleáris töltet hordozására is alkalmas, szintén gyakran okoz fejtörést a meghibásodások miatt.

Az azonban tény, hogy India igen erősen érdekelt az új rakéta, a Nirbhay fejlesztésében, mivel Pakisztán tovább erősíti saját katonai erejét.

2010 márciusában Indiai felgyorsította ballisztikus rakéta tesztjeit válaszul az Egyesült Államok azon lépésére, hogy 14 darab új F-16 Fighting Falcon típusú vadászrepülőgépet adott el Pakisztánnak.

1595901920
Ezen kívül a Nirbhay létrehozása tovább erősítené az indiai légierő stratégiai erejét.

Az indiai légierő állományában jelenleg csak szabadesésű (gravitációs) nukleáris bombák vannak rendszeresítve.

Feltehetően az indiai légierő rendelkezik Popeye II típusú, izraeli szárnyasrakétákkal, amelyeket valószínűleg 1998-ban vásároltak. A rakéták mennyiségéről, és a hordozóeszköz típusáról nincsenek információk. Ezen rakétatípus maximális hatótávolsága mindössze 80 km, ami nagyban korlátozza alkalmazási lehetőségüket.

A Nirbhay lehetővé teszi az ellenség objektumainak megsemmisítését akár nukleáris töltettel is anélkül, hogy be kellene repülni az ellenség légterébe, amelyet légvédelmi rakétarendszerek védhetnek.