Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tökéletesen beilleszkedtek a montenegróiak

Szöveg: Turzai Zsolt |  2010. május 15. 7:46

A MH PRT 8. váltása több szempontból is újdonságot hozott afganisztáni missziónkba: a technikai eszközök mellett a magyar és horvát katonák mellé a montenegrói haderő egy őrzés-védelmi feladatokat ellátó szakasza, valamint egyéni beosztásokban – orvos, felcser, logisztikai tiszt – szolgáló katonái csatlakoztak.

Technikai vonatkozásban az új képességeket az MRAP osztályú COUGAR harcjárművek, a SUAV pilóta nélküli felderítő-repülőgép jelentik. Emellett a személyi állomány összetétele is megváltozott: 2010 márciusától az MH PRT horvát és magyar katonáihoz a montenegrói haderő egy őrzés-védelmi feladatokat ellátó szakasza, valamint egyéni beosztásokban – orvos, felcser, logisztikai tiszt – szolgáló katonái csatlakoztak.

Mára a montenegrói katonák tökéletesen beilleszkedtek a több éve együtt szolgáló magyar-horvát közösségbe. Mint egy hatalmas gépezet fontos fogaskerekei, úgy teszik a dolgukat. Fő feladatuk az őrzés-védelem, de fontos feladatokat látnak el az egészségügyi központban és a törzs logisztikai állományában is. Fegyelmezettségük, precizitásuk, felkészültségük megérdemel minden elismerést. Aktív részesei a tábor közösségi életének, szívesen sportolnak, beszélgetnek, vagy töltik szabadidejüket együtt a magyar és a horvát katonákkal. Nemzeti rangidősük, Sasa Jovanovic őrnagy jól képzett, feladatát kiválóan ismerő, nemzeti hagyományaira méltán büszke csapatot vezet.

Nyelvi akadályok sincsenek: Camp Pannoniában már minden katona, tartozzon bármely nemzethez, szívesen használja a szerb-horvát nyelvű – magyarul szia – köszöntést: „Zdravo!"