Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egyre élesebb a helyzet Bangkokban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. május 15. 7:57

Legalább heten meghaltak Bangkok belvárosában az ellenzéki tüntetők és katonák egyre hevesebbé váló összecsapásaiban. A kórházaktól származó péntek esti tájékoztatás szerint több mint százan megsebesültek. Az összecsapások több helyen is zajlanak a thai főváros kereskedelmi és diplomáciai központjában, ahol sorra zárnak be az ott található nagykövetségek.

Az amerikai, a japán, a brit és a holland képviselet példáját pénteken követte a kanadai nagykövetség.

A hadsereg teljesen el akarja szigetelni a tüntetőket belvárosi táborhelyükön, ők pedig megpróbálják megakadályozni ezt. Szemtanúk szerint a katonák könnygázgránátokat, éles és gumilövedékeket lőttek ki a tüntetőkre, akik benzines palackokat dobáltak és házilagos készítésű rakétákat lőttek ki a környező utcákra.

A kezdetben csak egy szűk, több nagykövetségnek is helyet adó körzetre szorítkozó erőszak délutánra átterjedt más környékekre is. A katonák ezzel együtt sem nyomultak be a lázadók táborába, inkább a körülötte kiépülő zárlatot próbálják megerősíteni.

A külföldi száműzetésben élő volt thaiföldi miniszterelnök, Thakszin Sinavatra az összecsapások láttán felszólította a bangkoki kormányt, hogy hívja vissza a hadsereg katonáit a fővárosi utcákról, és újítsa fel a tárgyalásokat az ellenzéki tüntetőkkel.

A tüntetők, akik körülbelül három négyzetkilométernyi területet foglaltak el a belvárosban, továbbra is hangoztatják, hogy kitartanak, amíg a kormány le nem mond, és ki nem írják az előre hozott választásokat. A védelmi miniszter közlése szerint a katonai művelet célja az, hogy tárgyalásokra kényszerítsék a vörös ingesek vezetőit.

CímkékNATOrakéta