Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

50 év hangsebesség felett a magyar légtérben

Szöveg: Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem |  2009. április 30. 8:19

Szolnokon a ZMNE BJKMK Repülő és Légvédelmi Intézetben ebben az évben is megtartották a Repüléstudományi Konferenciát, idén 50 év hangsebesség felett a magyar légtérben mottóval. A magyar repülésben érdekelt civil és katona szakemberek kilenc szekcióban, mindösszesen nyolcvan előadás keretében cseréltek eszmét.

A konferenciát a házigazda képviseletében Prof. Dr. Óvári Gyula nyá. okl. mk. ezredes nyitotta meg, aki – azon túl, hogy köszöntötte a résztvevőket, az elöljárók képviselőit, valamint saját elődeit – kiemelte, hogy ebben az esztendőben is sikerült újat hozni a szakma tudományos életében többek közt azzal, hogy a repülést és a repülésbiztonságot nagyban befolyásoló műszaki megoldások, újdonságok bemutatására is lehetőséget adnak a szervezők. A plenáris ülés előadásai közt ennek megfelelően nem csak „Fanwing" robotrepülőgép ismertetése, avagy a készülő CORVUS RACER 540 tervezési, gyártási és tesztelési munkafolyamatairól esett szó, hanem bemutatták a légierő tevékenységének műszaki támogatását is.

Szintén az 50 éves évforduló jegyében mutatkozott be az L-159 repülőgép, mivel gyártója épp fél évszázada alkotta meg első sugárhajtású trénerét, a legendás „Delfin"-t. A „Fanwing" maga, mint repülő szerkezet teljesen elkészült, jelenleg a fedélzeti berendezéseinek kiválasztása és beépítésének megtervezése zajlik a ZMNE részvételével. Szintén tevékeny részt vállaltak az egyetem munkatársai a CORVUS repülőgépének létrehozásában, amely repülőgéppel a tervek szerint idehaza, idén augusztus 20-án mutatkozik be először a nagyközönségnek Bessenyei Péter műrepülő világbajnokunk.

1595886627
1595886627
1595886627
1595886627