Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

5500 fős hiánnyal küzd a brit hadsereg

Szöveg: Háború Művészete |  2008. február 25. 11:19

Nagy-Britannia hadserege egyre nagyobb válságba kerül, ami a feltöltöttségét illeti. Közelmúltban napvilágot látott adatok szerint a brit szárazföldi erőknél 3290, a haditengerészet állományában 1280, míg a RAF-nál, az Angol Királyi Légierőnél 940 fős a hiány. Mindeközben a katonai vezetés számára egyre nagyobb gondot okoz az Irakba és Afganisztánba vezényelt egységek feltöltése.

2007-ben a fegyveres erőket Nagy-Britanniában 11%-kal több katona hagyta el, mint az azt megelőző 2006-os évben. Az elmúlt időszakban a brit erők létszáma megállíthatatlanul csökken, hiszen az elmúlt évben 16 ezer fő lépett be a seregbe, míg 20 ezer katona választotta a civil életet a hadsereg helyett.

Mindezek mellett – ami igazán meglepő – a 98 ezer sorkatona közül közel 7 ezer fő alkalmatlan. Ennek következményeként a brit hadseregbe az elmúlt öt évben többek között 3500 fő gurkha harcos (a gurkhák egy nepáli eredetű elit alakulat, mely 1815-től a brit gyarmati fidzsi hadseregbe is integrálódott, és máig létezik), valamint 1700 fő tartalékos állt szolgálatba.

Egyes vélemények szerint a kiáramlás kapcsolatba hozható Nagy-Britannia szerepvállalásával Irakban és Afganisztánban.

Ugyanakkor 2005-ben megfigyelők azt állították, hogy a fegyveres erők elhagyásának nem elsődleges oka a különböző missziós részvétel, sokkal inkább a civil életben látnak nagyobb lehetőségeket.

A védelmi minisztérium mindent elkövet annak érdekében, hogy megállítsa a hadseregből történő kiáramlást. Ennek megfelelően a szárazföldi erők egységeinél szolgálóknak 4500 fontot fizetnek, míg a pilóták ötéves szerződés esetén 50 000 fontot kapnak.