Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

565 éve hirdeti a dicsőséget a déli harangszó

Szöveg: Ördög Kovács Márton | Fotó: Rácz Tünde |  2021. július 22. 15:38

A nándorfehérvári diadal 565. évfordulójáról emlékeztek meg július 22-én, csütörtökön, a budai Várban. A Hunyadi szobornál megtartott ünnepségen beszédet mondott Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes.

Nándorfehérvári megemlékezés (2)

A Mátyás templom harangjának megkondulása után vette kezdetét a nándorfehérvári diadal emléknapja alkalmából tartott megemlékezés. A történelmi zászlók bevonulását és a Himnuszt követően Németh Szilárd parlamenti államtitkár mondott beszédet. A miniszterhelyettes kiemelte: a nándorfehérvári diadal hőseire ma is kegyelettel és tisztelettel, méltó módon kell emlékeznünk. A miniszterhelyettes ezzel kapcsolatban emlékeztette az egybegyűlteket: az Országgyűlés 10 éve, 2011-ben, a diadal 565. évfordulója tiszteletére július 22-ét a nándorfehérvári diadal emléknapjává nyilvánította.

„Mint a történelem során számtalanszor, úgy a nándorfehérvári csata során is Magyarország a keresztény Európa védőbástyájaként védelmezte saját maga és a kontinens határait. Ahogyan 1456-ban, úgy 2021-ben is képesek vagyunk eleget tenni ennek a feladatnak” - hangsúlyozta beszédében Németh Szilárd a jelenre is reflektálva.

Nándorfehérvári megemlékezés (6)

Németh Szilárd a magyar és szerb összefogás múltbéli és jelenlegi fontosságának méltatása mellett a Magyar Honvédség szerepét is kiemelte. „Erős ország nincs erős hadsereg nélkül, mert csak az a miénk, amit meg is tudunk védeni. Ezért nélkülözhetetlen katonai képességeink fejlesztése. Célunk, hogy a Magyar Honvédség 2026-ra térségünk legütőképesebb, a legkorszerűbb haditechnikai eszközökkel felszerelt és a legszervezettebb nemzeti haderejévé váljon. A honvédelem ma is nemzeti ügy, az önfeláldozáson alapuló katonai eskü ma is egy életre szól” – mutatott rá a miniszterhelyettes.

Nándorfehérvári megemlékezés (11)

Az emlékezők az esemény végén - katonai tiszteletadás mellett - koszorúkkal tisztelegtek a nándorfehérvári hősök emléke előtt. Magyarország kormánya nevében Süli János tárca nélküli miniszter és Németh Szilárd parlamenti államtitkár helyezte el az emlékezés virágait. A köztársasági elnök koszorúját Kun Szabó István vezérőrnagy, főhadsegéd, a Köztársasági Elnöki Hivatal Honvédelmi Iroda vezetője helyezte el. A Magyar Honvédség parancsnoka képviseletében Sándor Zsolt vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese koszorúzott. A megemlékezésen jelen volt – többek között – Mádl Dalma, Mádl Ferenc volt államfő özvegye, Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, valamint Boross Péter, hazánk egykori miniszterelnöke.