Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Történelmünk dicső hírmondói

Szöveg: Ördög Kovács Márton | Fotó: Rácz Tünde |  2021. július 22. 15:30

A „Várak és erődtemplomok, történelmünk dicső hírmondói” című rajzpályázat díjátadóját tartották meg július 22-én, csütörtökön, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) Márványtermében. Az eseményen beszédet mondott Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes.

Kiállításmegnyitó_HMHIM (5)

A díjátadóra érkező alkotókat és vendégeket Petneházy Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) magyar-magyar kulturális kapcsolatokért felelős miniszteri biztosa, a rajzpályázat fővédnöke köszöntötte. A miniszteri biztos beszédében elmondta: a Kárpát-medence minden tájáról érkeztek alkotások. „Az alkotók az épített és szellemi örökségünk továbbvivői” – tette hozzá.

„Alkotásaitokkal megmutattátok, hogy tisztelitek és szeretitek a hazátokat és tisztában vagytok vele, hogy mit jelent és jelentett a haza védelme” – hangsúlyozta beszédében Németh Szilárd parlamenti államtitkár a fiatal alkotókhoz fordulva. A miniszterhelyettes kiemelte: egy nagy, Kárpát-medencei összefogásnak köszönhető a rajzpályázat létrejötte. A parlamenti államtitkár rámutatott: a nándorfehérvári diadal emléknapján megnyíló kiállítás méltó módon állít emléket, az országot, a kereszténységet és Európát védő végvári vitézek hősiességének.

Kiállításmegnyitó_HMHIM (8)

Kun Ferenc, a Rákóczi Szövetség elnökségi tagja a pályázókat köszöntve elmondta: az alkotók a folytonosságot képviselik. „A rajzokon bemutatott várak és erődtemplomok a magyar történelem sokat látott épített emlékei” – ismertette Kun Ferenc, majd hozzátette: a pályázatra érkező alkotásokból a Rákóczi Szövetség egy naptárt is kiadott.

Az oklevelek és díjak átadása után a Kárpát-medencei rajzpályázat pályaműveiből, valamint Potyók Tamás festőművész alkotásaiból nyílt kiállítás. Az ünnepi eseményt Sáfár Mónika, Jászai Mari díjas színművész előadása színesítette.

Kiállításmegnyitó_HMHIM (2)

A megnyitó után a résztvevők a Kapisztrán János szobornál helyezték el az emlékezés virágait a Nándorfehérvári diadal 565. évfordulója alkalmából. Az eseményen jelen volt - többek között – Kovács Vilmos ezredes, a HM HIM parancsnoka és Rendi Zsolt ügyvezető, a Faber-Castell cégcsoport magyarországi képviselője.