Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

70 éve erőszakolták meg Nankingot

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2007. december 13. 12:55

Nankingban (Nanjing) csütörtökön megemlékeztek a kelet-kínai városban a japán megszállók által 70 évvel ezelőtt elkövetett vérengzésre. A városban szirénák szólították fel a lakosságot csendes emlékezésre, majd egy harang jelezte a mészárlás áldozatai felújított emlékművének megnyitását, melyre több tízezren érkeztek, köztük az egykori atrocitások túlélői.

A japán csapatok 1937. december 13-án foglalták el Kína egykori fővárosát, majd hat hétig tartó vérfürdőt rendeztek. Az áldozatok száma ma is vitatott. Egy második világháború utáni szövetséges törvényszék 142 ezerben állapította meg a halottak számát, míg Kína a mai napig állítja, hogy legalább 300 ezer embert gyilkoltak meg, férfiakat, nőket, gyermekeket egyaránt, sok áldozatot megerőszakoltak, megkínoztak, megcsonkítottak.

A japán történészek viszont sokkal kevesebb halottat ismernek el, becsléseik néhány ezertől 200 ezerig terjednek. Vannak olyan, Japán militarista múltját dicsőítők is, akik egyenesen tagadják, hogy a vérengzés megtörtént. Az évforduló kapcsán az Új-Kína hírügynökség a japán kételkedőket “szelektív amnéziával" vádolta. Ugyancsak a múlttal való teljes szembenézést hiányolta a japánok részéről a China Daily című angol nyelvű kínai napilap. Kína számára “Nanking megerőszakolásának" japán megítélése a két ország közti viszony egyik próbaköve, mert arról árulkodik, hogy miként értékeli a Kína 1930 és 1945 közötti brutális megszállását.

Peking és Tokió az elmúlt hónapokban lépéseket tettek, hogy enyhítsék a hosszú idő óta tartó a történelmi, területi, energiaügyi feszültségeket és ezért a megemlékezésekben a kínai politikusok kerülték a jelenlegi japán vezetők elleni kemény kirohanásokat. Hamarosan Kínába várják Fukuda Jaszuo kínai kormányfőt, több mint egy évvel azután, hogy előde, Abe Sindzo megtörte a jeget pekingi látogatásával, jövőre pedig Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai elnök tokiói útját tervezik. Valószínűleg ezzel is magyarázható, hogy a legfőbb kínai vezetők nem vettek részt a nankingi megemlékezéseken.