Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

70 évvel ezelőtti technikával dolgoznak

Szöveg: Soucz Ferenc fhdgy. |  2009. június 28. 8:38

Haji Kadar igazgató meghívására Korom Ferenc ezredes, a MH Tartományi Újjáépítési Csoport parancsnoka Szilágyi Csaba alezredes, parancsnokhelyettes kíséretében látogatást tett Pol-e Komri textilgyárában. A jelenleg 540 főt foglalkoztató üzem 1943-ban kezdte meg működését német támogatással.

A gyár elektromos energia ellátását saját vízi erőmű biztosítja, amely ingyen szolgáltat áramot a gyár alkalmazottjainak és a környéken élő helyi lakosoknak. Gondos tervezés előzte meg az építési munkálatokat, mely még ma is érezhető Pol-e Kumri városképén. Hatalmas földterület tartozik a gyárhoz a várost keresztülszelő folyó jobb partján (Camp Pannónia közvetlen szomszédságában), amit a mai napig mezőgazdasági célokra használnak, valamint egy új városrész épült a folyó szemközti oldalán a gyárban dolgozók számára.

Említést érdemel még a textilgyári kórház, melyet a MH PRT rendszeresen támogat, legutóbb pokrócokkal, és egy újraélesztő géppel, valamint a textil klub, mely egy gyönyörű parkosított zárt udvar, esküvők és más rendezvények lebonyolítására is alkalmas épülettel, szintén a folyó szemközti oldalán. Még két ugyanilyen kapacitású és felszereltségű gyár épült ebben az időben Afganisztánban, az egyik Kabulban a másik Gulbaharban.
Az igazgató körbevezette a vendégeket, bemutatta a létesítményt, a géptermeket, elmondása szerint 5000 munkás dolgozott a gyárban, valamint számos földművelő megélhetését is biztosította, akik az alapanyagot szállították. Szemben a korabeli 45 ezer méter szövettel, melynek nagy része exportra került, már csak napi 3600 m másod osztályú szövet előállítására képesek a még üzemben lévő gépekkel. Növelnék a termelést, de sajnos a gépek is és a szakmunkások is megöregedtek.

 

Jellemző, hogy még mindig a 30-as évek végén Németországtól és Angliából kapott gépeket használják.
Nem ez volt az első találkozó a PRT vezetői és Kadar igazgató között. Az elmúlt alkalommal az erőmű elektromos vezetékeinek cseréjét kérte a PRT-tól, melyet végül a USAID (United States Agency for International Development) Baghlan tartományi munkatársának segítségével sikerül tető alá hozni.

A megbeszélés folyamán az igazgató beszámolt az aktuális fejlesztési elképzeléseikről, Korom ezredes pedig ígéretet tett, hogy amint elkészülnek a modernizációs tervek azt a PRT saját csatornáin továbbítani fogja az illetékes magyar minisztériumnak. Ha elképzeléseiket siker koronázza, gyár visszanyerheti szerepét az afgán könnyűiparban, valamint a szénbányászat és a cementgyár mellett ismét meghatározó munkaadó lehet a térségben.