Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Oroszország és a NATO felújítja együttműködését

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. június 28. 8:46

A NATO és Oroszország megegyezett szombaton az Oroszország tavalyi grúziai háborúja miatt befagyasztott biztonsági együttműködésének felújításáról – közölte Jaap de Hoop Scheffer, az észak-atlanti szövetség főtitkára. A NATO-Oroszország Tanács külügyminiszteri szintű ülésén született meg az egyezség a görögországi Korfu szigetén.

E tanács most ülésezik először magas szinten azóta, hogy a múlt augusztusi orosz-grúz háború nyomán az észak-atlanti szervezet befagyasztotta együttműködését Oroszországgal.

Scheffer, aki rövidesen leköszön tisztségéről, hangsúlyozta a tanácskozás után rendezett sajtóértekezleten: arra törekedett, hogy működő NATO-Oroszország Tanácsot hagyjon utódjára, és ez a célja most valóra vált az egyezséggel, noha megmaradtak az alapvető nézetkülönbségek Grúzia ügyében.

Hangsúlyozta, hogy a szombati összejövetellel ismét politikai szintűvé vált a NATO-Oroszország Tanács működése.

Felszólította a tagállamok külügyminisztereit, hogy “adják jelét erős politikai elkötelezettségüknek a párbeszéd felújítása iránt". Hozzátette: arra számít, hogy rövidesen újraélednek a védelmi miniszteri szintű kapcsolatok is a NATO és Oroszország között.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter “visszafordíthatatlannak" nevezte a sajtóértekezleten a Grúziából gyakorlatilag kiszakadt Dél-Oszétia és Abházia Moszkva általi elismerését. Akárcsak Scheffer, ő is hangsúlyozta, hogy Oroszország és a NATO továbbra is eltérően ítéli meg a kaukázusi térség dolgait, de szavai szerint “mindenkinek figyelembe kell vennie az új realitásokat".

Kijelentette: Moszkva érdekelt abban, hogy nemzetközi megfigyelők működjenek a térségben, köztük az ENSZ és az EBESZ megfigyelői. Felhívta a figyelmet arra, hogy Oroszország benyújtott egy javaslatot az ENSZ Biztonsági Tanácsához, kifejtve benne, miként kell a megfigyelőknek végezniük a munkájukat ahhoz, hogy ne ütközzenek a Grúziától elszakadt Dél-Oszétia és Abházia státusának vitás kérdésébe.

Más témára térve emlékeztetett: Oroszország üdvözölte az új amerikai kormánynak azt a döntését, hogy felfüggeszti a globális rakétavédelmi pajzzsal kapcsolatos washingtoni tervek megvalósítását. Ám ha idővel Washington mégis folytatja a terv valóra váltását, akkor értelmét veszti az e témával kapcsolatos közös munka a NATO-Oroszország Tanácsban – tette hozzá.

Balázs Péter külügyminiszter képviselte Magyarországot a korfui tanácskozáson. Noha külügyminiszteri szintű volt az összejövetel, részt vett rajta a vendéglátó ország miniszterelnöke, Kosztasz Karamanlisz is, továbbá a hét legfejlettebb ipari országot és Oroszországot tömörítő Nyolcak csoportjának elnökeként Silvio Berlusconi olasz kormányfő is. Az Egyesült Államokat James Steinberg külügyminiszter-helyettes képviselte, mert Hillary Clinton külügyminisztert baleset érte tíz nappal ezelőtt – elesett és eltörte a könyökét -, emiatt kénytelen volt lemondani részvételét.