Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

96 éve történt hőstettre emlékeztek Szolnokon

Szöveg: MH Kiss József 86. Helikopterdandár | Fotó: Nagy Balázs (Új Néplap) |  2023. január 11. 11:25

Hanzély Pál posztumusz főhadnagy emléke előtt tisztelegve helyeztek el koszorút közösen a Szolnok helyőrségben települt alakulatok, a civil és a társfegyveres szervezetek parancsnokai, illetve képviselői január 9-én.

Hanzély_megemlékezés (3)

A József Attila út és a Százados utca sarkán, az egykori laktanya téglakerítésén található emléktábla felirata az akkor mindössze 22 éves tiszt egy önfeláldozó, 96 éve történt, nem mindennapi esetéről tudósít, amikor saját élete árán két szolnoki fiatalt mentett ki a jeges vízből.

1927. január 8-án többen korcsolyáztak a befagyott vízen, de a jég csalóka volt és egy ifjú pár alatt be is szakadt, mindketten a jeges víz foglyai lettek. Hanzély Pál fiatal honvédtiszt egy barátjával ugyancsak a téli sportnak hódolt, amikor meghallották a segélykiáltásokat. Azonnal menteni igyekeztek a fiatalokat, így Hanzély a vízbe gázolt, és előbb – a lovagiasság szabályai szerint – az ifjú hölgyet igyekezett valahogy a folyamatosan beszakadó jég tetejére juttatni, de közben maga is bajba került, el-elmerült. Az ott korcsolyázók sokasága szintén igyekezett valahogy segíteni, így a fiatal jegyespár végül partra került és életben maradt. Nem így a mentésükre magát vízbe vető Hanzély Pál honvédtiszt, aki életét áldozta a jeges vízben. Csak este, sötétedés után találtak a holttestére.

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár minden évben koszorúzással emlékezik meg a honvédtiszt önfeláldozó tettéről a városi önkormányzattal és a társfegyveres szervek képviselőivel együtt.