Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A befektetett munka előbb-utóbb eredményre vezet

Szöveg: Gyimóthy Levente | Fotó: Révész Csaba, Dömsödi Richárd |  2022. december 5. 8:37

Rövid időn belül második minisztériumi kitüntetését kapta Bencsik Tamás százados, a székesfehérvári MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred Gazdálkodás Támogató és Pénzügyi Ellátó Referatúrájának vezető pénzügyi referens főtisztje.

Bencsik Tamás_százados (1)

Az Év Pénzügyi Tisztje kitüntető címet – a katonai pénzügy napja alkalmából – Ballainé Krikker Zsuzsánna dandártábornok, a Honvédelmi Minisztérium Védelemgazdasági Hivatal főigazgatója adta át november 16-án. Az elismerést szakmai felkészültsége, valamint a huzamosabb időn át végzett eredményes munkája elismeréséül kapta a százados.

A tizenegy éve a honvédelem területén szolgáló századosnak sosem jelentett gondot a számok világa: közgazdasági szakközépiskolát végzett Székesfehérvárott, majd az érettségit követően OKJ-s képzésen folytatta tanulmányait pénzügyi-számviteli ügyintézőként.

„A középiskolában meghatározóak voltak számomra az alapozó tantárgyak és országos tanulmányi verseny döntőjébe is bejutottam. A jó versenyeredményért járó oklevelet a pénzügyminisztertől vehettem át” – emlékezett a kezdetekre Bencsik Tamás százados. „Már tizedikes koromban elhatároztam, hogy katonai pénzügyi szakirányon tanulnék tovább. Vonzott a pálya, így jelentkeztem a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemre, ahol 2011-ben a közgazdasági diplomát adó katonai gazdálkodási szak pénzügyi szakirányán végeztem” – folytatta a százados, akinek a sporthoz való hozzáállása okán is ideálisnak tűnt a katonák világa. Mivel hatodikos korától igazolt kézilabdázó hírében állt. A sport ma része mindennapjainak, legyen az laktanyában, avagy civil barátai közt. „Viszonylag rendszeresen járok focizni barátokkal vagy rövid távokat lefutni, biciklizni a nevelt fiammal. A mozgás fenntartásában a kötelező reggeli testnevelés is segít, amire már az egyetem is rávezetett” – árulta el a főtiszt.

Bencsik Tamás_százados (2)

A százados 2011-ben kezdett tiszti beosztásban a HM Védelemgazdasági Hivatal alá tartozó Alba Regia objektum Gazdálkodás Támogató és Pénzügyi Ellátó Referatúránál, amely főnökség nemsokára a negyvenhármas alakulat irányítása alá került. Időközben Afganisztánban volt misszióban, ám hazatérve máris folytatta önképzését: mérlegképes könyvelői továbbképzésre jelentkezett.

Bencsik Tamás_százados (3)

Később sem tétlenkedett, 2017-ben az EUFOR-misszió után 2018-ban a Budapesti Gazdasági Egyetem pénzügyi mester szakán folytatta tanulmányait. 2012 májusától főnökhelyettesként, 2020 júliusától már főnökként irányítja a pénzügyi referatúrát, amelynek feladatrendszerébe úgy a tanácsadás, mint a kötelezettségvállalások és szerződések, vagy személyügyi járandósági parancsok ellenjegyzése, ellenőrzési kötelmek tartoznak. Tamás feladata a beosztott állománya által végzett munka kontrollálása, feladatszabása, számonkérése, valamint visszaellenőrzése is.

A kérdésre, miszerint miért jó a honvédség kötelékébe jelentkezni, a százados a csapatszellem fogalmával reagált: ez tapasztalata szerint a civil szférában nem mindenütt fellelhető. Elmondta: a családbarát jelleg, a különböző kulturális és üdülési lehetőségek, az erős szociális háló szintén pozitív hozadékok. „A honvédségnél nem szűnik meg egyik napról a másikra a munkalehetőség, legyen szó COVID-ról, vagy háborús válságról” – magyarázta a pénzügyi szakember. „Itt a lelkiismeretes hozzáállást valóban értékelik és képzéssel fokozatosan előrébb juthat az ember” – ajánlotta a fiataloknak a honvéd pályát a frissen kitüntetett székesfehérvári százados.