Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A béke fenntartása kulcsfontosságú

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: a szerző felvételei |  2022. május 26. 18:33

„A Magyar Honvédség elkötelezett a béketámogató műveletek folytatása mellett. Nem csak azért, mert ezzel tapasztalatot szerzünk, hanem azért, mert közvetlenül, vagy közvetetten a magyar emberek, az ország biztonságát tudjuk szolgálni” – hangsúlyozta Sándor Zsolt altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese, május 26-án, Pákozdon.

7

A magyar békefenntartók napja alkalmából a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhelyen (KEMPP) tartott, koszorúzással egybekötött ünnepi megemlékezésen Sándor Zsolt altábornagy úgy fogalmazott: a magyar békefenntartók az elmúlt évtizedekben sok helyen vigyázták és vigyázzák most is a törékeny békét.

„A Magyar Honvédség elkötelezett a béketámogató műveletek folytatása mellett. Nem csak azért, mert ezzel tapasztalatot szerzünk, hanem azért, mert közvetlenül, vagy közvetetten a magyar emberek, az ország biztonságát tudjuk szolgálni. Tudják ezt azok a katonák is, akik ezt a feladatot és ennek nehézségeit önként vállalják. Hiszen nem csak maga a művelet a nehéz, hanem az odavezető út is: a felkészülés, az orvosi vizsgálat, a családtól való távollét és aztán persze maga a művelet. Ráadásul nincs biztonságos művelet, és sajnos ezt a legjobban az itt ülők tudják alátámasztani.

Tisztelet azoknak a katonáknak, akik a legdrágábbat, az életüket áldozták hazánk és a magyar emberek biztonságáért! Soha nem fogjuk őket elfelejteni” -szögezte le az altábornagy. Hozzátette: jelenleg több mint kilencszáz magyar katona szolgál távol a hazájától, három földrész kilenc országában, tizenkét különböző misszióban.

11

A jeles alkalomból a Magyar Honvédség kötelékében, beosztásaiban nyújtott kiemelkedő teljesítménye és példamutató tevékenysége elismeréséül az elöljáró elismeréseket adott át.

Az ünnepségen részt vevők – többek között Győri Péter Pál ezredes, a HM Társadalmi Kapcsolatok és Életpálya Menedzsment Főosztály vezetője, Topor István ezredes, a NATO Erőket Integráló Elem parancsnoka, Siposs Ernő Péter dandártábornok, a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság parancsnok-helyettese, Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, Pálffy Károly, a Fejér Megyei Közgyűlés alelnöke, dr. Petrin László, a Fejér Megyei Kormányhivatal főigazgatója és Kardos Ádám, Pákozd község polgármestere – koszorúkkal és egy-egy szál virággal tisztelegtek a magyar békefenntartók emléke előtt.

A magyar békefenntartók napja alkalmából Hazuga Károly nyugállományú altábornagy, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége elnöke egyesületi zászlót és zászlószalagot adományozott a megalakulásának 15. évfordulóját ez évben ünneplő Békefenntartók Bajtársi Egyesületének.