Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A biztonságért és a kényelemért

Szöveg: Dánielné Vígh Krisztina |  2009. január 15. 10:59

Mire eljutunk az afganisztáni Jelga járásba, a baghlani Jadidon és Narinon is át kell haladnunk. Két csodálatosan szép járás, a táj gyönyörű az emberek nagy része barátságos, kedves. Jeyram településen a rendőrség volt az egyik célállomásunk, ahol a CIMIC szakemberünk és Mission team parancsnokunk egyeztettek a rendőrparancsnokkal, a helyi gazdálkodási vezetővel.

Tájékoztattak bennünket a folyamatban lévő beruházásokról és átadták kéréseiket tartalmazó levelüket.
A hidegre való tekintettel a közeljövőben  meleg ruházatot és a tartós élelmiszert tudunk biztosítani.

Kéréseik között szerepelt egy klinika, két mecset és őrtornyok a meglévő rendőrőrshöz a biztonság fokozása érdekében.

Jelenleg folyamatban van a rendőrőrs köré egy biztonsági védőfal építése. Itt 25 rendőr dolgozik, akiknek a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) 15 darab matracot, 15 darab párnát, 10 darab termoszt és 30 darab takarót adományozott.

Tovább haladva utunkon láthattuk, hogy a szénbányák tövébe nomádok települtek, a férfiak állattenyésztéssel a nők pedig szőnyegszövéssel keresik meg a családjuknak a napi élelemre és más felszerelésekre szükséges pénz.

Sok esetben nem is pénzt kapnak termékeikért, hanem egyszerű cserekereskedelmet folytatnak. Mindig folyó mellé települnek, nővényi alapú festékeikkel festik szőnyegeik fonalát, és ebből dolgoznak.

Narin Járásban Hafezbaca faluban egy CIMIC projekt ellenőrzése volt a célunk; egy 120 méter mély fúrt kút építését finanszírozta a MH PRT. A kút elkészülte még néhány nap, és akkor a helyi lakosok – körülbelül 1000 fő – már tudják is használni. Egy 2000 literes víztározó is épült hozzá. A faluban élő emberek örülnek, hiszen száraz évszakokban nem kell messziről hordaniuk a vizet.

Fotók: Takács Tamás mk.százados
Nikolay Dimitrov főhadnagy

1595883037