Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A biztonsági erők tíz lázadóval végeztek Afganisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. november 21. 7:16

NATO-katonák által támogatott afgán biztonsági erők tíz fegyveres lázadót megöltek, harmincat pedig őrizetbe vettek – közölte november 20-án, vasárnap a kabuli belügyminisztérium.

A közlemény szerint az elmúlt 24 órában tíz tartományban hajtottak végre közös műveletet az afgán rendőrség és a szövetséges biztonsági erők egységei. Ennek során a megölt, illetve elfogott lázadók mellett fegyvereket is lefoglaltak a rendőrök.

A helyi és a külföldi fegyveres erők az utóbbi időben fokozták a nyomást a tálib lázadókra, amelyeknek célja a kabuli kormány megdöntése és a nemzetközi biztonsági erők kiűzése Afganisztánból. Az október folyamán végrehajtott akciókban a kormányerők és segítőik 290 lázadót öltek meg, további 430-at pedig foglyul ejtettek.

A belbiztonsági helyzet éveken át megfigyelt rosszabbodása után fordulatot érzékel a nemzetközi biztonsági erők (ISAF) parancsnoka. A német hírügynökségnek adott vasárnapi nyilatkozatában John Allen amerikai tábornok úgy vélte: bár még éveken át kell számítani összecsapásokra, elsősorban Afganisztán keleti részében, „a tendencia jó irányba mutat". Az ISAF-erők létszámának az elmúlt évben történt feltöltése, valamint az afgán hadsereg és rendőrség felállítása révén sikerült elérni „a belbiztonsági helyzet tartós javulását".

Allen szerint az északi országrészben különösen látványos javulás érzékelhető. Ez nem csupán a lázadók elleni harc hatékonyságában mutatkozik meg, de az afgán hadsereggel és rendőrséggel kiépített, jól működő partneri viszonyban is. Afganisztán déli részén pedig, ahol a kormányellenes lázadók fő bázisai találhatók, ma már a lakosság nagy része „viszonylag normális életet tud élni" – állította az ISAF parancsnoka.