Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Bocskai-dandár katonái is részt vettek a megemlékezéseken

Szöveg: Madura János törzsőrmester | Fotó: Szalka Miklós őrvezető és Birta Péter |  2021. június 7. 17:24

A hősök napja, valamint a nemzeti összetartozás napja alkalmából tartottak megemlékezéseket június első napjaiban Nyíregyházán, Debrecenben és Nyírbátorban, amelyeken az MH 5. Bocskai István Lövészdandár is képviselte magát.

20210607-megemlekezesek  (1)

A nyíregyházi Hősök terén a megemlékezés részeként felavatták a nemzeti összetartozás emlékművét, Makoldi Sándor alkotását. Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzati képviselői és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter részvétele mellett a Bocskai-dandár képviseletében Tarjáni Attila Imre alezredes, az alakulat parancsnokhelyettese helyezte el az emlékezés virágait az Életfa átadását követően.

20210607-megemlekezesek  (2)

A debreceni Bem téren koszorúzással emlékeztek meg a 101 évvel ezelőtt aláírt békediktátumról. Kósa Lajos országgyűlési képviselő beszédében hangsúlyozta: „Debrecen katonavárosként mindig a magyar szabadság oldalán állt és büszkék vagyunk arra, hogy a számtalan küzdelemben számíthatott a nemzet Debrecenre.”

Émile Guillaume Magyar Fájdalom szobránál - az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Debrecen Helyőrség Zenekarának kíséretében - Tarjáni Attila Imre alezredes helyezett el koszorút.

20210607-megemlekezesek  (3)

A hősök napja alkalmából a nyírbátori Református Egyházközség Presbitériuma, valamint a Báthory Anna Református Általános Iskola és Óvoda vezetőségének szervezésében a Nyírbátori Református templomban tartottak megemlékezést, ahol Tarjáni Attila Imre alezredes mondott ünnepi beszédet.

„A mai napon arra a számtalan ismeretlen és ismert hősre emlékezünk, akik fontosnak tartották a haza iránti elkötelezettséget, hűséget, bátorságot és fontosabbnak tartották a magyar nép szabadságát és függetlenségét a saját életüknél is” - fogalmazott a parancsnokhelyettes, hozzátéve: a magyar hősök emléknapja nem más, mint üzenet, hogy tisztelettel és hálával tartozunk elődeinknek. Az utókor számára az az üzenete, hogy a hazaszeretetük lehet az, ami garanciát ad megmaradásunkra.

20210607-megemlekezesek  (4)