Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A bombák nem nyaralnak

Szöveg: Pálfi Flóra hadnagy | Fotó: az alakulat felvételei |  2023. július 8. 11:01

A június is bővelkedett tűzszerész szakfeladatokban: 128 rendőrségi bejelentés helyszínén láttak el tűzszerész szakfeladatokat az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred katonái, ebből 31 esetben volt szükség az állampolgárok biztonsága érdekében soron kívüli intézkedésre. Az előkerült, összesen 1500 kilogramm súlyú, több mint 300 robbanóeszközt és 170 gyalogsági lőszert, több mint 55 kiló robbanóanyag segítségével semmisítették meg a katonák.

tuz3

A nyár első hónapjának kiemelt esetei közé tartozott, amikor különleges, foszfortöltetű robbanóeszközök kerültek elő a zalai Sárhida településen. Egy családi ház kertjének műszeres átvizsgálását követően húsz második világháborús eredetű, magyar, 8 centiméteres, foszfortöltetű aknavető gránátot ástak elő a tűzszerészek.

Ugyancsak nagy mennyiségben kerültek elő robbanóeszközök Balatonfőkajár külterületéről, miután az Ady Endre út közelében vízvezetékásás során az ott dolgozók gyanús tárgyakra bukkantak. A kiérkező tűzszerész járőrparancsnok a terület műszeres átvizsgálása során összesen 30 darab 82 milliméteres szovjet aknavető gránátot, kettő RPG 40-es, illetve RPG 43-as kézigránátot, három 45 milliméteres űrméret alatti páncéltörő lőszert, egy német T. Mi. 42-es harcjármű elleni aknát és öt kilogramm 7,62 milliméteres pisztolylőszert azonosított be.

tuz2

Szintén különlegesnek számított, amikor egy nagy méretű feltételezett robbanótestet markolókanállal emeltek ki az ott dolgozó munkások egy fővárosi, Szeréna úti építkezésen. A rendőrségi bejelentést követően a helyszínre kiérkező tűzszerész járőrparancsnok megállapította, hogy egy második világháborús eredetű, 50 kilogrammos magyar gyártmányú légibomba került elő, biztosított oldalgyújtó szerkezettel. A szállítható állapotban lévő eszközöket a katonák mindhárom esetben a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére vitték.

Idén már közel 860, feltételezett robbanótesttel kapcsolatos rendőrségi bejelentés érkezett az alakulat tűzszerész ügyeletére, ebből 212 eset igényelt azonnali intézkedést. Összesen több mint 2000, jellemzően második világháborús eredetű katonai robbanótestet és 2000 gyalogsági lőszert kezeltek az alakulat tűzszerészei, melyek össztömege meghaladta a 6,7 tonnát.

tuz1
Címkéktűzszerész