Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tizenöt kilométernyi kihívás

Szöveg: Bányász Eszter | Fotó: Pete Balázs |  2023. július 8. 9:37

Három év kihagyás után, immár huszonhatodik alkalommal rendezte meg éves nemzetközi járőrbajnokságát az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár a püspökszilágyi Kiképző Bázis és Lőtéren, július 6-án.

Három, megközelítőleg öt kilométert lefedő kört kellett teljesítenie a hazai, illetve a Prága, Varsó és Pozsony helyőrség-parancsnokságokról érkezett csapatoknak. Alapvetően öt katonának kellett leküzdenie a kihívásokat, azonban körönként lehetőség adódott egy-egy fő cseréjére.

Az erőnléti feladatok – mint például az UAZ-tolás, teherautógumi-átfordítás vagy medicinlabda-cipelés a hegyen – mellett számos ügyességi feladat is akadt. A kihívások közé tartozott a sebesültszállítás, a gépkarabélylövészet és a kézigránátdobás is. Az összesítésnél nemcsak az egyes feladatokon elért eredmények, hanem a megtételükhöz szükséges idő is számított.

A járőrbajnokságok komplex képet adnak a katonák felkészültségéről, hisz számos fronton tesztelik a tudásukat. Emellett a nemzetközi jelleg lehetőséget nyújt tapasztalatcserére, illetve a különböző nemzetek katonáinak összekovácsolódására is.