Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A brazil államfő aláírta az igazságtételi törvényt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. november 19. 14:13

A brazil államfő november 18-án, pénteken aláírta az igazságtételi bizottság létrehozásáról szóló törvényt, megnyitva az utat a korábbi katonai diktatúrák által elkövetett jogsértések kivizsgálása előtt.

Dilma Rouseff hamarosan kinevezi a héttagú bizottság tagjait. A testületnek két év áll a rendelkezésére ahhoz, hogy jelentést készítsen a Dél-Amerika legnagyobb országát 1964-85 közötti irányító katonai diktatúrák alatt elkövetett emberi jogsértésekről. A bizottság idézési jogkörrel rendelkezik, bármilyen dokumentumot bekérhet kormányszervektől, a meghallgatott tanúkat pedig eskütételre kötelezheti.

Majdani ajánlásai azonban mindaddig nem vezethetnek perekhez, amíg hatályban van az 1979-ben meghirdetett amnesztiatörvény.

Argentínával, Chilével és Uruguayjal ellentétben, amelyeket szintén éveken át kormányoztak tábornokok, Brazíliában soha nem vontak felelősségre emberi jogok megsértésével gyanúsított tiszteket.

Dilma Rouseff egykor maga is gerillaharcos volt, a katonai diktatúra idején letartóztatták, majd a börtönben megkínozták.