Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ismét Tala-wa Barfakban

Szöveg: PRT CIMIC |  2011. november 19. 12:10

Az MH Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) 11. váltása és az MH Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoport (OMLT) 6. váltása közös járőrfeladatot hajtott végre Tala-wa Barfak járásban november 13-án.

A közös járőrfeladat végrehajtásában az MH PRT részéről egy összekötő csoport, egy PSYOPS-tiszt, egy előretolt repülésirányító tiszt,  valamint az őket biztosító FP csoportok, az OMLT részéről két magyar és egy amerikai mentorcsoport, valamint az Afgán Nemzeti Hadsereg Khilagay bázison települt zászlóaljának egy szakasza vett részt. Ezen felül Khilagay bázison a US Army 1. Air Cavalry Brigade két AH-64 Apache harci helikoptere állt készenlétben, hogy szükség esetén, a JTAC kérésére a levegőből nyújtson tűztámogatást az oszlopnak.

Az MH PRT a helyi kormányzat és az oktatási intézmények tevékenységét segíti jelenleg Tala-wa Barfak járásban. A közös járőr egyúttal az ISAF és ANSF jelenlétének fenntartását is szolgálta a tartomány fő közlekedési útvonalától félreeső járásban.

Az első két feladatot Bazare-Tala településen hajtotta végre a közös járőr, ahol külső gyűrűként az afgán katonák két ellenőrző-áteresztő pontot létesítettek a településen átvezető főúton, biztosítva az MH PRT erői által végrehajtott CIMIC-feladatokat.

A járási rendőrség munkáját tábori ágyak és takarók átadásával is segítette az MH PRT. A járásban szolgálatot teljesítő, de távol lakó rendőrök elhelyezése jelenleg nagy nehézségekbe ütközik, ezért tervezik egy háromszobás épület felépítését. A járőr a helyi rendőrfőnökkel együttműködve pontosította az épület helyét.

Bazare-Tala település iskolájában a járőr ellenőrizte az új, ötosztályos iskolaépület kivitelezésének állapotát, majd füzeteket, tanszereket, illetve a közelgő télre tekintettel meleg ruhákat adtak át az iskolában tanuló gyerekeknek. Az OMLT állománya eközben sportszereket osztott ki a diákoknak.

Wado településen a helyi általános- és középiskolát látogatta meg a járőr. Itt 1600 gyerek tanul, a legnagyobb probléma a megfelelő számú tanterem hiánya. Ezért októberben az MH PRT ideiglenes megoldásként sátrakat adott át az iskolának, amelyet már használatba is vettek. Ezúttal egy lehetséges új épület helyét szemrevételezte a járőr, illetve itt is füzeteket, tanszereket és meleg ruhákat adtak át a diákoknak.

A közös járőrözés bizonyítja az együttműködés eredményességét és elmondható, hogy az egymástól távol működő két magyar kontingens képes együtt is Baghlan tartomány lakosságának hatékony támogatására.