Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A brit védelmi miniszterrel tárgyalt Benkő Tibor

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: Kertész László, Szabó Lajos zászlós |  2022. január 31. 14:10

Magyarországra látogatott Ben Wallace, az Egyesült Királyság védelmi minisztere, hogy találkozzon Benkő Tiborral, Magyarország honvédelmi miniszterével és egyeztessenek az európai biztonsági helyzetről, különösen az Ukrajna körül kialakult feszültségről.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter fogadja  Ben Wallace brit védelmi minisztert KLAC2894

A brit védelmi miniszter katonai tiszteletadással történő fogadását követően ült tárgyalóasztalhoz a két ország delegációja, hogy egyeztessenek az európai biztonsági helyzetről, különös tekintettel az Ukrajna körül kialakult feszültségről.

A védelmi miniszterek a tárgyalások során egyetértettek abban, hogy az ukrán-orosz feszültség eszkalálódása komoly kihatással lenne az euroatlanti biztonsági rendszerre is. Benkő Tibor tárcavezető a tárgyaláson elmondta, hogy hazánk aggodalommal figyeli Ukrajna mentén kialakult helyzetet, amit  diplomáciai úton kell megoldani. Kiemelte, Magyarország felelősséget érez a régiónk biztonsága iránt, ezért is kezdtünk olyan haderőfejlesztési programba, amely az erős nemzeti képességekre alapozva a NATO biztonságát is növeli. A honvédelmi miniszter továbbá elmondta, hogy Magyarország NATO-szövetségesként elkötelezett a Szövetség kettős megközelítése mellett, amelynek az elrettentés megerősítésén túl fontos része a kölcsönös tiszteleten alapuló párbeszéd.

Az aktuális NATO folyamatokra kitérve a tárcavezető hangsúlyozta, hogy Magyarország támogatja a NATO keretekben hozott döntéseket, amelyek a kiképzési tevékenységek fokozása és a készültség növelése mellett a feszültségek enyhítésére irányul. Kijelentette, hogy a jelenlegi biztonsági helyzetben Magyarország kész és képes nemzeti alapon megfelelően reagálni, ha szükséges. Világossá tette, hogy Magyarország nem igényli más NATO tagországok erőinek tartós állomásoztatását magyar földön. Egyben azt is elmondta, hogy NATO szövetségesekkel összhangban folytatjuk az erőink kiképzését.

LALA8403

Benkő Tibor a találkozón kiemelte, hogy Magyarország következetesen támogatja Ukrajna területi integritását és szuverenitását annak nemzetközileg elismert határai között. A magyar honvédelmi szektor támogatta és támogatja Ukrajnát a különleges műveleti mentorálás, az egészségügyi gyógykezelés, továbbá a békeműveleti és nyelvi képzés területén. Több magyarországi gyakorlaton támogattuk az ukrán részvételt. Ugyanakkor, Magyarország számára kiemelten fontos a határain túl élő magyar kisebbség jogainak védelme. Ezt az álláspontot konzekvensen képviseljük.

A magyar tárcavezető felhívta a figyelmet arra is, hogy a keleti szárny közelében kialakult feszült helyzet ellenére nem szabad megfeledkeznünk a déli kihívásokról – köztük az illegális migráció jelentette veszélyekről – és közvetlenül a nyugat-balkáni régió fontosságáról sem. A biztonsági helyzet stabil, de továbbra is törékeny. A Nyugat-Balkán Európa egészének stabilitása és biztonsága szempontjából is kiemelt szerepet játszik, hiszen a régió az EU kapuja délkeleti irányban és az egyik fő migrációs útvonal.

A kétoldalú kapcsolatok fejlesztése terén a brit és magyar tárcavezetők kiemelték a 2019-ben aláírt védelmi együttműködési megállapodás fontosságát és megállapodtak abban, hogy a védelmi kapcsolatok intenzitását tovább fogják növelni a jövőben. Ennek elemeként különös hangsúlyt helyeznek a Magyarország által a régió biztonságának erősítése miatt létrehozott Közép-európai Hadosztály Parancsnokság keretein belül történő együttműködésére, amelyhez bejelentette a brit fél csatlakozási szándékukat, továbbá Nyugat-Balkán stabilitásának megőrzésével kapcsolatos feladatokra.

Benkő Tibor a találkozó során köszönetet mondott azért a brit együttműködésért, amely 2021-ben lehetővé tette 540 fő, többségében a magyar katonák biztonsága érdekében dolgozó afgán kimenekítését Afganisztánból. A felek azt is kiemelték, hogy a magyar önkéntes tartalékos rendszer és kadét képzés megerősítésében nagy szerepet játszottak azok a brit tapasztalatok, amelyet a védelmi együttműködés keretein belül osztottak meg hazánkkal és elismerően szólt arról az eredményről amelyet ezen a területen elértünk.