Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A BT megfelelő választ fog adni az észak-koreai rakétaindításra

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. április 14. 10:10

Az ENSZ Biztonsági tanácsa rosszallását fejezte ki április 13-án, pénteken az észak-koreai rakétaindítás miatt, amellyel Phenjan megsértette a testület két határozatát is. A BT zárt ajtók mögött tartott rendkívüli ülése után rövid sajtónyilatkozatot adtak ki arról, hogy a tagállamok konzultációkat fognak tartani a „megfelelő válaszlépésekről”.

Susan Rice, a BT soros elnöke az Egyesült Államok nevében hozzátette: „fontos, hogy a tanács hiteles választ adjon, és ezen fognak dolgozni".

A BT elítélte a Bissau-Guineában végrehajtott katonai puccsot, és követeli a polgári kormányzat helyreállítását.

Rice az újságírók tájékoztatása után visszatért a testület ülésére, amelyen ezután a Szíriába küldendő ENSZ-megfigyelők felhatalmazásával foglalkoznak. A kezdetben egyszerűnek tűnő kérdés bonyolultabbá vált, miután az orosz ENSZ-nagykövet felvetette, hogy egy rövid, magát a felhatalmazást tartalmazó határozattervezet helyett egy bővebbet terjesztett elő több állam.

Egy diplomáciai forrás szerint „a Szíriával foglalkozó, több mint egy éve első határozatnak tartalmaznia kell az emberi jogok megsértésének elítélését is".

Csurkin orosz nagykövet kijelentette: emiatt több munkára lesz szükség, és úgy véli, hogy vissza kellene térni az eredeti közös elgondoláshoz, vagyis ahhoz, hogy egyszerű felhatalmazást adjanak a megfigyelők előőrsének telepítésére.

Ez megfelelne Kofi Annan különmegbízott kérésének, aki a megfigyelők „lehető leggyorsabb" kiküldését kérte a BT-től.

A katonai szakértők egy tucatnyi főből álló előretolt csoportja Genfben már csak a felhatalmazásra vár, hogy felszálljon a repülőgépére – mondta Annan szóvivője.